Angela Merkel

Merkel o koronavirusu

"Od Drugog svjetskog rata nismo imali veći izazov"

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se država zbog epidemije koronavirusa suočava sa najvećim izazovom posle Drugog svjetskog rata i pozvala je građane da se striktno pridržavaju svih savjeta stručnjaka kako bi se umanjilo ili bar usporilo širenje virusa.

"Od Drugog svjetskog rata nismo imali veći izazov, niti je ikada od tog perioda toliko toga zavisilo od solidarnosti", rekla je Merkel u televizijskom obraćanju građanima, preneo je AP.

Merkel je kazala da epidemija svima dramatično mijenja život, dodavši da je stanje veoma ozbiljno, jer je na ispitu normalna svakodnevnica, uključujući vema važne socijalne veze.

Zatvaranje vrtića, igrališta, škola i svih društvenih dešavanja, rekla je Merkel, predstavlja težak udarac za sve građane i mijenja im život, jer je riječ o ograničenjima kakva nisu viđena u istoriji Savezne Republike Njemačke.

Merkel je naglasila da zna da u demokratskom društvu nije lako uvoditi ovako restrktivne mjere, ali je poručila da svi treba da shvate da su one nužne kako bi svi zajedno što prije i lakše prebrodili ovaj težak period.

Kancelarka je pozvala sve građane da se pridržavaju savjeta stručnjaka, istakavši da je sada najvažnije da se javni život svede na najmanju moguću mjeru.

"Koliko će ove mjere biti na snazi zavisi od toga kako ćemo se ponašati i da li ćemo ih poštovati, jer smo mi sami najefikasnije sredstvo za borbu protiv epidemije", poručila je Merkel.

Ako se izuzmu tradicionalne novogodišnje poruke, ovo je bilo prvo obraćanje naciji njemačke kancelarke za 15 godina, koliko je na toj funkciji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.