Turska zatvara granicu sa Grčkom i Bugarskom
Ilustracija

Turska zatvara granicu sa Grčkom i Bugarskom

Turska je saopštila da zatvara granicu sa Grčkom i Bugarskom u okviru mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Granični prelazi sa ove dvije zemlje biće zatvoreni za putnike počev od danas u ponoć, odnosno u 21 čas po GMT, javila je novinska agencija DHA, pozivajući se na tursko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Više hiljada migranata od prošlog mjeseca nalazi se na grčkoj granici u nastojanju da se domogne Evrope.

Turska je poslednjih dana suspendovala vazdušni saobraćaj sa 20 zemalja i preduzela mjere, poput zatvaranja škola, u borbi protiv koronavirusa.

Ova zemlja, koja ima oko četiri miliona izbjeglica, uglavnom iz Sirije, krajem februara je odlučila da omogući prolaz izbjeglicama ka Evropi što je dovelo do tenzija Ankare sa Evropskom unijom.

EU je optužila turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da instrumentalizuje pitanje izbjeglica i pozvala ga da poštuje sporazum iz marta 2016. koji predviđa da migranti ostanu u Turskoj, u zamjenu za evropsku finansijsku pomoć.

Beta/AFP

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.