Herceg Novi: Devet građana testirano na koronavirus, nema pozitivnih
Foto: Opština Herceg Novi

Apel na građane da se drže uvedenih mjera

Herceg Novi: Devet građana testirano na koronavirus, nema pozitivnih

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje održao je drugi sastanak na kojem je prisutnima predočena aktuelna epidemiološka situacija u Herceg Novom, sagledano trenutno stanje u pogledu rada službi i ustanova, a donešen je i novi set mjera i preporuka za građane.

Na sastanku, kojim je predsjedavao predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, saopšteno je da je pod zdravstveno sanitarnim nadzorom 145 građana Herceg Novog, urađeno je 9 uzoraka, svi negativni.

Epidemiolog dr Stefa Glušac u Herceg Novom izjavio je da je trenutna situacija stabilna i pod kontrolom a da se svi iz samoizolacije i zdravstvenog nadzora uredno javljaju.Takođe dodala je ona da sve mjere koje su uvedene na gradskom i državnom niovu izuzetno značajne i od velike važnosti i da svi studenti koji su došli iz Italije i Srbije pod nadzorom i da svi uredno poštuju mjere samoizolacije.

"Prema preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, upućen je zahtjev Upravi za imovinu Crne Gore da izvši nabavku potrebnih dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme, za potrebe Opštine Herceg Novi i preduzeća čiji je osnivač Opština", saopšteno je iz Kabineta Predsjednika.

U saopštenju se navodi da je Opštinski tim za zaštitu i spašavanje usvojio preporuku za građane. Među njima je i preporuka Upravnicima skupština stanara kolektivnih stambenih zgrada, da u najskorijem roku pristupe radovima na dezinfekciji liftova i zajedničkih prostorija, kao i kvaka i rukohvata unutar zajedničkih prostorija stambene zgrade.

"Takođe, taksi udruženja na teritoriji Opštine Herceg Novi da uvedu obavezne dnevne dezinfekcije površina koja se koriste u prevozu. Apeluje se na građane Herceg Novog starije od 65 godina da ne izlaze van svojih domova, poštujući preporuke Nacionalnog tima za vanredne situacije", prenosi se u saopštenju.

U Herceg Novom su odredili da u slučaju potrebe objekat Sportskog centra Igalo, smještajnih kapaciteta 35 jedinica, bude određen je kao lokacija za sprovođenje mjera karantina.

"Po odluci Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti, od danas više neće saobraćati gradski, prigradski i međugradski prevoz, pa samim tim ni morska linija Herceg Novi-Rose (Loro), kao ni javni gradski saobraćaj (Blueline). Takođe, jedna od mjera je zabrana okupljanja na otvorenim igralištima, što snažno podržavamo, s obzirom da je primijećeno prisustvo većeg broja djece i mladih na terenima", prenose iz Kabineta.

Komunikacioni tim za informacije će blagovremeno obaviještavati javnost o mjerama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, te pružati informacije o aktuelnoj situaciji na sajtu Opštine Herceg Novi i na zvaničnoj facebook stranici.

"Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora će u kontinutetu pratiti i kontrolisati poštovanje mjera koje su donešene po Naredbama Ministarstva zdravlja, a na predlog Instituta za javno zdravlje i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Call centar 19800 je u funkciji od od 07h do 03h, za sve informacije o značaja za građane.
Epidemiološka služba je u pripravnosti 24 sata i građani je mogu kontaktirati pozivom na brojeve telefona 031 342 952 ili 067 072 068.Opštinski tim za zaštitu i spasavanje na temu korona virusa apeluje još jednom na sve naše sugrađane da sve poslove, u mjeri u kojoj je to moguće, obavljaju telefonskim ili elektronskim putem. Sve nadležne instituacije snažno sugerišu izbjegavanje bilo kakvih kontakata koji nisu hitne prirode", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.