Kina smanjuje cijenu domaće nafte: Da se pomogne građanima da prevaziđu krizu
Ilustracija

Kina smanjuje cijenu domaće nafte: Da se pomogne građanima da prevaziđu krizu

Cijene domaćih kineskih rafinisanih naftnih proizvoda od sjutra će biti znatno smanjene, saopštio je najviši ekonomski regulator u toj zemlji.

Cijene će biti smanjene na osnovu mehanizma procjene cijena, javlja Kineski međunarodni radio, prenosi Srna.

Prema trenutnom mehanizmu određivanja cijena za rafinisane naftne proizvode, koji je prvi put uveden 2016. godine, cijene benzina i dizela neće se prilagođavati sve dok cijena sirove nafte na svjetskom tržištu ne padne na ispod 40 dolara za barel ili ne ode iznad 130 dolara za barel.

Prema mehanizmu određivanja cijena, kada globalna cijena sirove nafte padne na ispod 40 dolara po barelu, postepena marža profita biće usmjerena na posebnu rezervu rizika, koja će opredijeliti sredstva za bezbjedno snabdijevanje naftom, očuvanje energije i smanjenje emisije.

Kina će prilagođavati cijene naftnih proizvoda na svakih 10 radnih dana kako bi bolje odražavala promjene na globalnom tržištu nafte, saopštila je Nacionalna komisija za razvoj i reforme.

U saopštenju se navodi da i previsoka i preniska cijena nafte može dovesti do negativnog uticaja na zemlju.

Previsoka cijena može opteretiti industriju i potrošače nafte, dok bi niska cijena nafte mogla da ugrozi normalno poslovanje domaće industrije koja se bavi eksploatacijom sirove nafte.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.