Objekat „Respa“ ispunjava sve standarde

Hrapović obišao lokaciju za karantin u Danilovgradu, pogledajte kako izgleda(VIDEO)

Objekat „Respa“ u Danilovgradu ispunjava sve standarde koje propisuje Pravilnik i Svjetska zdravstvena organizacija za objekte karantinskog tipa, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović nakon obilaska ove lokacije sa predsjednicom opštine Danilovgrad Zoricom Kovačević i epidemiologom Instituta za javno zdravlje, dr Igorom Galićem.

„Danas smo u Danilovgradu, obišli smo objekat Respa i na licu mjesta se još jednom uvjerili da ova lokacija ispunjava sve uslove propisane Pravilnikom o karantinu. Ovaj objekat je hotelskog tipa, čine ga prizemlje i tri sprata. Ukupan broj soba u objektu je 54, a ukupan broj ležajeva 54 sa mogućnošću proširenja kapaciteta, pa on može biti duplo veći. Dom zdravlja i Služba HMP su udaljene oko 2 km od objekta. Objekat na svakom spratu posjeduje prostorije za vešeraj, ima kuhinju i restoran. Postoje tri ulaza i izlaza u objekat“ saopštio je Hrapović.

Svaka soba kako se navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja, ima oko 10m2, zaseban toalet, namještaj i internet konekciju. Objekat posjeduje centralni sistem grijanja i hlađenja koji radi na principu uduvavanja vazduha u prostorije, dakle vazduh ne cirkuliše kroz sistem. Objekat je pokriven kamerama čiji 24-časovni nadzor može da se sprovodi sa recepcije, posjeduje i obezbjeđenje, a sa tri strane ograđen je ogradom visine 1,5 metar.

Dr Igor Galić, epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje, potvrdio je da je Institut, kao stručna institucija dala prijedlog a u skladu sa pravilnkikom o karantinima u okviru Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

„Smatramo da ovaj objekat ispunjava sve karakteristike koje bi trebao da ispunjava karantin, prije svega to su sobe za izolaciju, koja svaka posjeduje toalet i kupatilo, što bi značilo da u njemu može da se izvšri izolacija osoba. Moram naglasiti da osobe koje bi bile smještene u ovom objektu nisu oboljele osobe, to su zdrave osobe, koje su imale sumnjivi kontakt sa mogućim potvrđenim slučajem ili laboratorijski potvrđenim slučajem obolijevanja od COVID-19 ili dolaze iz područja u kojem je takozvana široko rasprostranjena transmisija prenosa COVID-19“, objašnjava Galić.

Predsjednica opštine Danilovgrad Zprica Kovačević istakla je da će lokalna samouprava pružiti svu neophodnu podršku.

„Ja sam sigurna da će moji sugrađani, danilovgrađani, imati prilike da se uvjere da je odluka Vlade bila na mjestu, imajući u vidu da je ovo objekat kojim gazduje država Crna Gora i da je njegovo korišćenje u ovom momentu prijeko potrebno. Još jednom želim da zahvalim ministru što smo danas bili zajedno i da još jednom kažem mojim sugrađanima- ja se nadam da neće i voljela bih da niko ne bude u ovom karantinu, ali za svaki slučaj mi moramo biti spremni i moramo poštovati odluke Vlade i samo da naglasim da do današnjeg dana nismo imali nijednu reakciju naših sugrađana, što smatram da je i to jedna doza ozbiljnosti i odgovornosti svih nas u Crnoj Gori da sve što je potrebno i što preduzima Vlada i Ministarstvo zdravlja moramo biti naredni“, zaključila je Kovaćević.

Podsjećamo, Ministarstvo zdravlja je u cilju pravovremenog i adekvatnog reagovanja, u skladu sa zaključcima sa sastanaka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, preduzelo set mjera u cilju sprečavanja pojave infekcije izazvane novim koronavirusom.

Jedna od tih mjera je svakako i obezbeđivanje lokacija za karantin, za smještaj i izolaciju zdravih osoba koje su pod povećanim rizikom da su bile u kontaktu sa zaraženim osobama od koronavirusa.

Vlada Crne Gore je usvojila predloge Ministarstva zdravlja, pa su objekti „ReSPA“ u Danilovgradu i objekat „Stara kasarna Zoganj“ u Ulcinju određene za sprovođenje mjera karantina, a u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.