Italija u kolapsu: Preminulo 2.158, zaraženo 23.073 ljudi
Ilustracija

Italija u kolapsu: Preminulo 2.158, zaraženo 23.073 ljudi

U Lombardiji je više nego tragično stanje sa vertikalnim porastom broja zaraženih: aktuelni broj je 10.861, to znači preko 800 više nego juče, 202 više preminulih nego u jučerašnjem danu, sa ukupno 823 na intenzivnoj terapiji.

Nema dovoljno ni kreveta ni aparata, nema medicinskog osoblja jer su mnogi ljekari i bolničari zaraženi, a Bergamo, Breša, Kremona, Lodi i Milano čine više od 80 procenata zaraženih u tom regionu.

Izvjestan broj pacijenata u nedostatku struktura za intenzivnu terapiju prebacuje se u bolnice u drugim regionima.

U Milanu se radi danonoćno u osposobljavanju novih odjeljenja za intenzivnu njegu, u nekadašnjem sportskom centru i u dva paviljona bivšeg sajamskog prostora, gdje može da se smjesti 500 kreveta. Ljekari apeluju da imaju dramatičan manjak zaštitne opreme počevši od uniformi, maski, zaštitnih odjela, naočara, sve nedostaje, zato su podložni zarazi. Tragična je priča o preminulom bolničaru iz milanske bolnice, 43 godine, koji se nije štedio u pomaganju pacijentima.

Ukupan broj zaraženih večeras u 18 sati iznosi 23.073, to je za 2.470 više od jučerašnjeg broja, preminulih je 2.158 što je za 349 više samo u jednom danu, a onih koji su prezdravili ukupno je 2.749, što je za 414 više i to jedini ohrabrujući podatak u ovom danu.

I pažnja se sve više usmjerava i ka centru Italije i južnim dijelovima zbog stanovništva koje se kretalo ili pobjeglo sa sjevera iz crvenih zona. U Laciju broj zaraženih je za samo nekoliko dana stigao do 472, od toga najveći procenat pripada Rimu, osposobljava se urgentno još jedna bolnica.

Bolnica u Bariju, region Pulja, urgentno se sređuje da može da primi zaražene kod kojih se pretpostavlja da je u toku inkubacija. Napulj, srce Kampanje, priprema bolnicu, jer u tom regionu ima veoma malo adekvatnih struktura za intenzivnu terapiju, cio region samo 32 kreveta, a već je izvjesno da su ljekari u nekolikim strukturama hitne pomoći zaraženi korona virusom. U Kampanji se raširila zaraza posle jedne crkvene svetkovine s toga je region zatražio intervenciju vojske koja će spriječiti izlazak iz kuća nedijagnostifikovanih osoba koje su pridošle u taj region.

Sicilija je od danas izolovana od kopna, osim opravdanog odlaska na posao ne može se ni na ostrvo niti sa ostrva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.