Crnogorski državljani se vraćaju za Budimpeštu nakon zabrane ulaska u Srbiju
ilustracija

8 sati bili zarobljeni na Horgošu u međuzoni

Crnogorski državljani se vraćaju za Budimpeštu nakon zabrane ulaska u Srbiju

Šest državljana Crne Gore ostavljeno je na milost i nemilost u međuzoni na Horgošu, graničnom prelazu Mađarske sa Srbijom nakon što im nije dozvoljen ulazak u tu zemlju.

Dva putnika iz Bijelog Polja, tri iz Podgorice i jedan iz Berana su juče ujutru krenuli za Crnu Goru autobusom prevoznika Delontrans iz Hanovera u Njemačkoj.  

Ipak,  na graničnom prelazu Srbije im nije dozvoljen ulaz a autobus sa ostalim putnicima, državljanima Srbije je produžio dalje ka odredištu.

Državljanima Crne Gore nije bilo omogućeno ni da se vrate u Mađarsku tako da su od jutros od 7 sati zarobljeni u međuzoni – kazao je za portal Kodex Suad Alomerović čija je rođaka među putnicima blokiranim  na Horgošu.

Kako smo nezavnično saznali iz Ministarstva vansjkih poslova, za prolaz kroz Srbiju u aktuelnom trenutku, potrebno je odobrenje za tranzit od pomenutog resora.

Posle 8 sati čekanja,  Alomerović  je u kontaktu sa ambasadom Crne Gore u Beogradu dobio potvrdu da je propusnica za tranzit neophodna i da će je u najkraćem roku izdati.

U međuvremenu, putnici su uspjeli da dobiju i dozvolu od Mađara da se vrate do aerodroma u Budimpšeti.

„Uspjeli su da dobiju dozvolu od Mađara da ponovu uđu na njihov prostor i organizovali su privatno prevoz do Budimpešte odakle će ujutru letom kompanije Wizzair nastaviti ka Podgorici. Čak su im mađarski vatrogasci dostavili osvježenje“, kazao nam je Alomerović koji je pohvalio i izuzetan odnos službenice ambasade Crne Gore u Beogradu i njenu brzu reakciju. On je dodao i da se autoprevoznik Kasumović iz Bijelog Polja stavio na raspolaganje da putnike sa podgoričkog aerodorma preveze do željenih adresa besplatno.

Podjsetimo, Srbija je sinoć  proglasila vanredno stanje kako bi se spriječilo širenje zaraze korona virusom. To između ostalog podrazumijeva i zatvaranje granica te zemlje za sve, sem za državljane Srbije, diplomate i strance koji imaju boravišnu dozvolu.

Vlasti i nadležne službe apeluju na građane da ne kreću na put bez prijeke potrebe i da se prije polaska detaljno informišu o uslovima, redu vižnje ili letjenja i procedurama koje se razlikuju od države do države.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.