CKM: Amfilohije pokušava od Crne Gore da otme svetinje koje su gradili naši preci
Crnogorska kulturna mreža

CKM: Amfilohije pokušava od Crne Gore da otme svetinje koje su gradili naši preci

Mitropolija crnogorsko primorska na čelu sa Amfilohijem Radovićem brani atraktivno zemljište koje posjeduje, i litijama i molebanima želi da obmane javnost, navodi se u saopštenju Crnogorske kulturne mreže.

Prateći javne nastupe mitopolita SPC u Crnoj Gori gospodina Amfilohija Radovića, koji kaže da će “životom braniti svetinje” nameće se logično pitanje “ čije svetinje brani od države Crne Gore”, pitaju se u Crnogorskoj kulturnoj mreži.

Iz CKM smatraju Mitropolit dobro zna da borba koju vodi nije borba za svetinje već za zemljište na atraktivnim lokacijama koje po novom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti neće moći da krčmi bez prethodne saglasnosti državnih organa

"Takođe smo sigurni da je mitropolit imao priliku da pročita spise crnogorske istorije u kojima piše da su  crkve i manastiri uvijek bili u vlasništvu države, bez obzira kako se ona zvala.One su  ustupani na korišćenje crkvi koja se od nestanka Pećke patrijaršije pa  do 1918. godine zvala Crnogorska pravoslavna i da  je bila autokefalna, tačnije nije zavisila od bilo koje druge crkve strane države", ističe se u saopštenju.

U Crnogorskoj kulturnoj mreži smatraju da su svi patriotski nastrojeni građani CG-a začuđeni zašto se na litijama ne pjeva o Crnoj Gori već o drugoj državi po čijim obilježjima su litije postale prepoznatljive. Takođe oni navode da se Crnogorci pitaju šta znači slogan "ne damo svetinje", jer po tome oni MCP poistovjećuju sa Srpskom pravoslovnom crkvom čiji su u stvari ogranak.

"Mitropolit Amfilohije koji će ostati upamćen po uvredljivim porukama o matičnoj državi koje nijesu dostojne crkvenog velikodostojnika je uspio da obmane vjerujući narod da se u Crnoj Gori “otimaju svetinje”. On se  pobunio jer je i sam svjestan da MPC neće moći da dokaže vlasništvo nad njima do 1. decembra 1918.godine. Amfilohije Radović neistinama koje plasira pokušava od od Crne Gore otme svetinje koje su gradili naši preci, i da ih preda beogradskoj patrijaršji na upravljanje, što bi bio veliki poraz za Crnu Goru i njene građane", tvrde u CKMu

U saopštenju se navodi da se građani CG sjećaju izjave mitopolita Amfilohija nakon sastanka sa premijerom Duškom Markovićem kojom je i sam priznao da se crkva u našoj državi uvijek zvala Crnogorska pravoslavna crkva.

"Mitropolit Radović je nažalost u velkoj zabludi, ako misli da će litijama i falsifikovanjem istorijiskih činjenica uspjeti da u našoj državi spovodi politiku velikosrpstva koja je do sada u više navrata poražena. Ono što je poražavajuće za cjelokupno pravoslavlje jeste činjenica da je jedan visoki crkveni velikodostojnik sa međunarodnim ugledom, koji  bez sumnje ima Amfilohije Radović, je  pristao da bude saport rušenja matične države za hiljadugodišnjom istorijom. Vjerujemo da će mitropolit Amfilohije shvatiti da finansijiski interes ne može biti ispred Gospoda Boga koji je gospodar svih nas, bez obzira da li se krstimo ili klanjamo", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.