Osuđeni na po 125 godina zatvora zbog smrti dječaka Ajlana Kurdija
Ajlan Kurdi

Osuđeni na po 125 godina zatvora zbog smrti dječaka Ajlana Kurdija

Krivični sud u Bodrumu osudio je svu trojicu optuženih za brodolom u kojem se utopio i sirijski mališan Ajlan Kurdi na zatvorske kazne u trajanju od po 125 godina.

Osuđeni su za petostruko ubistvo i organizovanje krijumčarenja migranata.

Turska policija u Adani uhvatila je tri osobe osumnjičene za brodolom gumenog čamca u kojem su 2. septembra 2015. godine život izgubile četiri osobe, uključujući i trogodišnjeg sirijskog dječaka Ajlana Kurdija čije beživotno tijelo je pronađeno na plaži, a ti prizori potresli su cijelu svjetsku javnost, prenosi agencija Anadolija.

Fotografija tijela mališana Ajlana Kurdija, na plaži u Bodrumu, uzdrmala je Evropu, u kojoj raste napetost pred naletom desetina hiljada izbjeglica i migranata.

Slika dječaka, koji je postao simbol izbjegličke tragedije, kako nepomično leži na obali, s licem u pjesku, probudila je emocije, ali i bijes zbog aktuelne krize i nedovoljne aktivnosti evropskih lidera u izlaženju na kraj s njom.

Foto: AP

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.