Islamska zajednica obustavlja vjerske obrede
Ilustracija

Odluka Mešihata

Islamska zajednica obustavlja vjerske obrede

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, sljedeći obavezujuće naredbe Ministarstva zdravlja Crne Gore o privremenim mjerama, donio je odluku o obustavljanju vjerskih obreda u džematu, obrazovno-vaspitnog rada i drugih okupljanja vjerskog i kulturnog karaktera.

Odluka, donešena na večerašnjoj proširenoj elektronskoj sjednici, podrazumijeva:

1. U svim vjerskim objektima Islamske zajednice u Crnoj Gori privremeno se obustavljaju džuma namaz i dnevni namazi u džematu (skupini). Odgovorna lica (imam, mujezin, mutevelija) obavezuju se da pred svaki namaz oglase ezan i sami obave namaz u vjerskom objektu, kako bi se održao kontinuitet veličanja Allahovog, dž.š., imena u njima.
2. Privremeno se obustavljaju sva okupljanja i događaji vjerskog i kulturnog karaktera, uključujući i učenje mevluda.
3. Pozivaju se imami i vjernici da zajedničkim naporima primijene mjere o minimalnom okupljanju, nužnom rastojanju i izbjegavanju neposrednih kontakata prilikom obavljanja obreda dženaze.
4. Obavezuju se odgovorna lica zadužena za brigu o vjerskim i drugim objektima Islamske zajednice iz paragrafa I. i II. da odmah izvrše dezinfekciju prostora i da u istim održavaju pojačanu higijenu.
5. Pozivaju se svi vjerski službenici da se pridržavaju mjera nadležnih zdravstvenih institucija i da djeluju u pravcu podizanja svijesti o njihovom značaju i primjeni kod vjernika.
6. Privremene mjere u trajanju od najmanje 15 dana stupaju na snagu danom donošenja odluke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.