Ruski pulmolog o razvijanju virusa u organizmu, korona ima četiri faze
Ilustracija

Bitno je šta će da bude između 9. i 14. dana

Ruski pulmolog o razvijanju virusa u organizmu, korona ima četiri faze

Glavni pulmolog ovlašćen od strane ruskog Ministarstva zdravlja Aleksandar Čučalin izdvojio je četiri glavne faze razvoja bolesti izazvane koronavirusom, koja počinje bezopasnom prehladom, međutim u slučaju komplikacije može dovesti i do smrtnog ishoda.

Sama bolest ima najmanje četiri stadijuma – prva faza je viremija. Tada nastupa bezopasna prehlada koja traje od sedam do devet dana, rekao je Čučalin.

Prema njegovim riječima, u periodu između devetog i četrnaestog dana bolesti formira se bakterijska upala pluća. Tokom tog perioda, bakterije i mikroorganizmi nakupljaju se u disajnim putevima, a u toj fazi bolest još uvijek može da se otkrije blagovremeno.

Međutim, ukoliko ljekari ne iskontrolišu situaciju i bolest nastavi da napreduje dolazi do ozbiljnijih komplikacija.

Pojava akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS) moguća je kada zaražena osoba ne može samostalno da diše. U tom slučaju pacijenta uključuju na aparat za vještačko disanje.

„U sljedećoj fazi može se dogoditi da imunosupresija postane fatalna i da pacijent oboli od bakterijskih (pseudomonas) i gljivičnih infekcija”, zaključio je pulmolog.

Pandemija koronavirusa

Kineske vlasti su 31. decembra obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom dijelu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus.

Prvi oboljeli imali su veze sa tržištem morskih plodova, a pretpostavlja se da bi izvor virusa mogle biti zmije koje se u Kini često koriste za ishranu. Kasnije je objavljeno da virus može da se prenosi sa čovjeka na čovjeka. Koronavirusi (porodica Coronaviridae) su grupa virusa koji uzrokuju respiratorne bolesti kod sisara i ptica.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta pandemiju koronavirusa. U svijetu je do sada oboljelo više od 134.000 osoba, preminulo je oko 5.000 ljudi, a ozdravilo oko 70.395, pišu Novosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.