Savjeti kako da psihički pripremite sebe i svoje najbliže za ostanak kod kuće
Ilustracija

Savjeti kako da psihički pripremite sebe i svoje najbliže za ostanak kod kuće

Zbog korona virusa škole ne rade, a veliki broj firmi odlučio je da bar dijelu zaposlenih omogući rad od kuće.

Izolacija od, kako se zasad preporučuje, 14 dana nekim porodicama može donijeti stres i sukobe. Odjednom su svi ukućani na broju i niko nema svoj mir, a kućne posjete su svedene na minimum ili ih nema.

Msn.com otkriva na koje načine možete da psihički pripremite sebe i svoje najbliže na izolaciju.

Dogovor

Preporučuje se da za početak sjednete i dogovorite se oko nekih osnovnih stvari. Neka svako kaže šta misli da će mu najteže pasti tokom boravka kod kuće, a zajedničkim snagama pomognite jedni drugima. 

Iskrenost

Važno je da roditelji dobro saslušaju djecu i imaju empatiju za njihove strahove, kao i da im iskreno odgovore na sva pitanja. Razgovarajte o činjenicama. 

Rutina

Jako je bitno da, bez obzira što se ostaje kod kuće, postoji neka rutina. Odredite kada ćete se buditi, jesti, i koje će se obaveze po kući i za školu/posao odraditi. Ne dozvolite da se djeca opuste i ne odrade svoje školske obaveze na vrijeme. Takođe odredite i kada će biti vrijeme za igru i uživanje kako djeca ne bi osjećala pritisak. Ono što se ne preporučije je - da provedu većinu vremena pred ekranima.

Kretanje

Fizička aktivnost popravlja raspoloženje, već je svima poznato. Isfrustriranost i dosada može se pojaviti kada se djeca ne kreću. Zato osmislite zabavne treninge koje možete zajedno s njima odraditi u svoja četiri zida. 

Držanje rasporeda

Osjećaj zadovoljstva kada obavite sve što ste naumili jako dobro utiče na zdravlje, naročito u situaciji kada ste zatvoreni kod kuće i imate osjećaj da ustvari ništa ne radite. Zato se držite postavljanja rutine. 

Prostor

Dajte jedni drugima prostora i slobodnog vremena koje će svako koristiti samo za sebe. Jako je teško kada su svi kod kuće u isto vrijeme, nigdje se ne ide i fokusirani ste samo jedni na druge. Ako je moguće, napraviteu kući male oaze za svakoga. 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.