Putin potpisao zakon o ustavnim izmjenama
Vladimir Putin

Čeka se odobrenje Ustavnog suda

Putin potpisao zakon o ustavnim izmjenama

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ustavnim izmjenama, nakon čega će ovaj dokument biti proslijeđen Ustavnom sudu.

Ova informacija saopštena je iz njegovog kabineta, prenosi Sputnjik.

Kako je navedeno, Ustavni sud će imati rok od sedam dana da potvrdi da li je zakon u skladu sa ruskim Ustavom, nakon čega će biti raspisano sveopšte glasanje.

U planu je da glasanje bude održano 22. aprila, a svoj glas mogu da daju svi državljani Ruske Federacije stariji od 18 godina.

Ukoliko polovina izašlih na glasanje bude glasalo „za“ ustavne izmjene, one će stupiti na snagu.

Prethodno je sve ustavne izmjene odobrila ruska Državna duma (Donji dom ruskog parlamenta), a zatim i Savjet federacije (Gornji dom).

Izmjene ustava podrazumijevaju, između ostalog, nove socijalne garancije, kao i garancije očuvanja teritorijalnog integriteta i ruskog jezika, a pored toga i mnoštvo izmjena u državnom uređenju kada je riječ o Vladi, državnim činovnicima, kao i predsjedniku.

Između ostalog, ustavne izmene omogućiće aktuelnom predsedniku Vladimiru Putinu da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.