Crnogorsko društvo zrelo, ne može doći do sukoba

Vučinović za Pobjedu

Crnogorsko društvo zrelo, ne može doći do sukoba

Svaki građanin ima pravo da izrazi nezadovoljstvo protestom, ali ako oni izlaze iz konteksta vjerskog i pokušavaju da trasiraju put neostvarenim ambicijama gubitničkih politika, onda je to direktan pokušaj urušavanja ustavnog poretka Crne Gore, kazala je ministarka bez portfelja Marija Vučinović.

Ona smatra da nijedan građanin koji misli dobro Crnoj Gori ne smije da bude ravnodušan na aktuelna dešavanja.

Vučinović je u razgovoru za Pobjedu ocijenila da je crnogorsko društvo zrelo i da zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ne može doći do sukoba.

Vučinović je rekla da u Crnoj Gori, koja je demokratska država, svaki građanin ili grupa građana ima pravo da izrazi nezadovoljstvo protestom.

“Ali, ako ti protesti izlaze iz konteksta vjerskog i duhovnog, čega smo i sudionici, već pokušavaju ponovno trasirati put višedecenijskim neostvarenim ambicijama gubitničkih politika, onda je to direktan pokušaj urušavanja ustavnog poretka Crne Gore”, navela je Vučinović, prenosi Mina.

Kako je kazala, “taman kada smo pomislili da retrogradne i nazadne politike polako napuštaju zapadni Balkan, ponovo je oživjela retorika iz 90-ih sa svom pratećom logistikom i ikonografijom”.

Prema riječima Vučinović, stiče se utisak da je Zakon o slobodi vjeroispovjesti samo paravan za pokušaj realizovanja unaprijed projektovanog scenarija – negiranja i poništenja svih temeljnih vrijednosti nezavisne i suverene Crne Gore.

“Ono što sa sigurnošću mogu ustvrditi, kao članica Vlade, da su državne institucije dovoljno sposobne i jake da na adekvatan način odgovore na sve izazove u cilju očuvanja mira i sigurnosti svih građana Crne Gore”, istakla je Vučinović.

Ona je kazala da je inicijativa za razgovor premijera Duška Marković jedina razumna u cilju prevazilaženja aktuelne situacije.

“Mjesto dijalogu je isključivo u institucijama sistema. Kada govorimo o kompromisu, smatram da je kompromis već napravljeni pri samoj izradi zakona, jer su uvaženi svi prijedlozi Venecijanske komisije i ispoštovana je sva pravna legislative”, rekla je Vučinović.

Ona je navela da vjeruje da će u predstojećem dijalogu sve eventualne nedoumice biti i razjašnjene.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.