Pronađeno 1.533 komada nebezbjednih igračaka na cg tržištu
Kristina Mihajlović, Foto: PR Centar

Edukovati roditelje

Pronađeno 1.533 komada nebezbjednih igračaka na cg tržištu

Većina roditelja u Crnoj Gori ne postavlja često pitanje o bezbjednosti igračaka, zbog čega je neophodno raditi na njihovoj edukaciji i informisanosti, a priča o opasnim igračkama svodi se na objave, koje se tiču prisustva štetnih materija, koje utiču na zdravlje.

To je u intervjuu za PR Centar, povodom 15. marta Svjetskog dana prava potrošača ocijenila izvršna direktorica Udruženja Roditelji, Kristina Mihailović, navodeći da je uglavnom riječ o česticama koje se nalaze u plastici, a koje mogu da naruše zdravlje.

„Zbog toga nadležne inspekcije, kada saznaju da se takva igračka nalazi na tržištu obavještavaju javnost da oni koji su je kupili mogu da je vrate, odnosno da upozori one koji još nisu, da takvu igračku ne kupuju, jer je opasna”, kazala je Mihailović.

Ona je pojasnila da postoji poseban sistem praćenja svih proizvoda koji narušavaju zdravlje, Rapexova lista koja je uspostavljena u sistemu Evropske unije, “ali kod nas to nikad nije zaživjelo, niti smo navikli da pratimo tu listu i da prepoznajemo sve ono što bi moglo da utiče na zdravlje djece”.

Ona je kazala da postoji sajt potrosac.me, na kojem se objavljuju informacije koje se tiču povlačenja proizvoda.

“Tu možete da pogledate da li je neka konkretna igračka povučena. Međutim, nisam sigurna da su roditelji dovoljno informisani da bi to redovno pratili. Sa druge strane, postoje obavještenja koja su firme dužne da objavljuju, najčešće u dnevnim novinama, kada se utvrdi da je određena igračka problematična, pa je povlače sa tržišta. Takođe, nisam sigurna ni da se to zna u dovoljnoj mjeri. Ta dva načina dostupnosti informacija roditeljima, mislim da nisu dovoljna da bi mogli da kažemo da su oni adekvatno informisani”, smatra Mihailović.

Ona je rekla da većina roditelja ne postavlja često pitanje o bezbjednosti igračaka i da se više oslanja na to da su igračke bezbjedne čim su se našle na tržištu.

“Bilo bi dobro da postoji jedno mjesto gdje bi se u svakom trenutku moglo provjeriti šta je to što nije dobro na našem tržištu i da to bude usklađeno sa Rapexovom listom. Jer tamo je ogroman broj proizvoda i ne odnosi se samo na igračke. I to se mora promovisati, jer građani moraju da znaju gdje mogu dobiti informacije”, smatra Mihailović.

Pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove, Višnja Orban, pojasnila je, u izjavi za PR Centar, da je osnovni cilj nadzora igračaka na tržištu da se obezbijedi da su proizvodi - igračke koji se stavljaju na tržište usaglašeni sa važećim zakonskim propisima i da pružaju visok nivo zaštite zdravlja i bezbjednosti djece.

Ona je kazala da su Programom nadzora proizvoda na tržištu obuhvaćene bile plastične igračke i igračke ljigavci.

„Izvršeno je ukupno 750 inspekcijskih pregleda, od čega 103 pregleda u proaktivnom nadzoru (po programu - redovni) i 647 pregleda u reaktivnom nadzoru”, navela je Orban.

Ona je kazala da su dostavljeni rezultati ispitivanja pokazali da je ukupno 38 uzoraka bilo neispravno, pojašnjavajući da su uzorci plastičnih igračaka sadržali ftalate u koncentraciji većoj od dozvoljene i uzorci ljigavaca imali su koncentraciju bora veću od dozvoljene.

„Ukupno je pronađeno 1.533 komada nebezbjednih igračaka na tržištu. Subjekti nadzora su sproveli dobrovoljno mjere uništenja za 38 vrsta igračaka -1.533 komada.   Podsjećamo da ftalati mogu štetiti zdravlju djece uzrokujući moguću štetu reproduktivnom sistemu. Gutanje ili kontakt s prekomjernom količinom bora može štetiti zdravlju djece oštećujući njihov reproduktivni sistem“, rekla je Orban.

Intervju je dio projekta "Communicating EU accession and EU assistance in Montenegro III", kojeg finansira EU.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.