Vlažne maramice za bebe ne pomažu u borbi protiv koronavirusa
Ilustracija

Imaju kontra efekat

Vlažne maramice za bebe ne pomažu u borbi protiv koronavirusa

Maramice za bebe ne održavaju ruke dovoljno čistim uslijed koronavirusa, upozoravaju stručnjaci.

Iako će ruke vaše djece izgledati čisto nakon što ih obrišete tim maramicama, one nisu tako efikasne kao pranje ruku sapunom i vodom, ističu u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Velike Britanije, prenosi N1.

Vlažne maramice za bebe i malu djecu imaju svoju namjenu,a to je održavanje higijene, međutim, u slučaju koronavirusa one nemaju nikakvo dejstvo.

 Da bi bile efikasne u borbi protiv virusa uopšte, one bi morale da sadrže najmanje 60 odsto alkohola. To sa ovom vrstom maramica nije slučaj jer su namijenjene dječijoj koži koja je osjetljivija.

Roditelji  ne bi trebali da koriste ove maramice za čišćenje dječijih ruku. Tako će samo razmazati, ali ne i otkloniti mikrobe.Kada su djeca u pitanju najbolja i najbezbjednija zaštita je pranje ruku sapunom.

Takođe bi trebali da spriječe djecu da dodiruju površine koje mogu biti kontaminirane, kao što su liftovi, rukohvati i slične površine, jer su djeca sklona stavljanju ruku u usta.

Dr Babak Ašrafi ističe da je je najbolji način da se izbjegne virus redovno pranje ruku sapunom i vodom, kako za odrasle, tako i za djecu.

Činite to kad god je moguće, a ako nemate pristup sapunu i vodi, rješenje može biti sredstvo za dezinfekciju. 

“Ali, imajte na umu da ni pretjerano korišćnje sredstava za dezinfekciju ruku nije dobro, jer može dovesti do isušivanja i pucanja kože na rukama, čime se povećava rizik od zaraze virusom. Zato je uvek bolje koristiti sapun i vodu”, ističe dr Ašrafi.  

Ruke treba dobro oprati svaku put kada dođete na posao i kada se vratite kući. Zatim, svaki put nakon kašljanja ili kijanja, prije jela ili bilo kakvog kontakta sa hranom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.