Uputstva i savjeti Srpkinje iz Kine: Jakne isključivo držimo na terasi, nošenje maske zakonom obavezno...
Ilustracija

Sa porodicom živi u Pekingu

Uputstva i savjeti Srpkinje iz Kine: Jakne isključivo držimo na terasi, nošenje maske zakonom obavezno...

Borba sa korona virusom, koja je započela u Kini krajem prošle godine, proširila se na čitav svijet u prva tri mjeseca 2020. godine. I dok iz Kine dolaze dobre vijesti kada se radi o opakom virusu, pošto se broj novo oboljelih smanjuje, u Evropi se taj broj povećava.

U moru nepotvrđenih informacija koje se mogu svrstati u domen dezinformacija, a koje najčešće dolaze preko društvenih mreža kada se rad, o prevenciji od korona virusa, najbolje je slušati ljude iz struke, kao i one koji su se sa virusom Covid-19 suočili direktno na žarištu, u Kini.

O mjerama prevencije , kao i osnovinim pravilima koja se moraju poštovati, a tiču se lične higijene, pa i ishrane, na svom Fejsbuk profilu je pisala Jovana Radović, koja sa porodicom živi u Pekingu. Ona je pisala o svom ličnom iskustvu sa kojim njena porodica živi već 49 dana koliko su u karantinu od početka epidemije u Kini.

Njene savjete prenio je srpski portal Noizz i donosimo ih u nastavku:

Dezinfekcija obuće, naš slučaj: razblaženo sredstvo na bazi hlora i vode u flaši sa rasprivačem. To držimo kod ulaznih vrata, po povratku naprskamo đonove prije nego što se u kuću uđe. Koliko ja znam u Srbiji je samo Domestos na bazi hlora, pretpostavljam da i Asepsol može da posluži kao priručno sredstvo, ali nije efikasno sredstvo protiv ubijanja virusa.

Dezinfekcija odjeće, naš slučaj: Jakne u kojima idemo napolje držimo isključivo i samo na terasi, po potrebi ih isprskamo alkoholom. Pošto se krećemo uglavnom po našem naselju gdje nema zaraženih u krugu od 2km prskanje nije potrebno, ali ne škodi. Ostali veš perem u mašini regularno kao i ranije samo produženo pranje.

Dezinfekcija i zaštita nas samih, nas slučaj: U Kini je nošenje maske zakonom obavezno od početka epidemije, tako da maska čistim rukama na lice prije jakne, kape, šala i rukavica jednokratnih. Napolju, na pristojnoj razdaljini, maska se ne pipa, oči se ne pipaju, lice takođe.

Prvo sebe montiramo pa dijete nadgledamo: Po povratku, ispred ulaznih vrata naprskamo obuću, izujemo se, uđemo, skinemo jaknu, okačimo na terasu, skinemo rukavice, operemo ruke, skinemo masku ne dodirujući prednji dio, opet operemo ruke, alkoholom prebrišemo ključeve i telefon.

Kupljeno voće i povrće koje ćemo jesti svježe držmo u rastvoru sode bikarbone i sirćeta, tako su mi rekli, tako radim prije upotrebe .Voće i povrće možete takođe da operete sredstvom za pranje sudova, ovdje postoji takav deterdžent na kome piše da moze da se koristi za te vrste namirnica mimo sudova. Ostalo se dobro skuva, jaja ne jedemo rovita otkad je krenulo jer su tako rekli.

Za čišćenje životnog prostora koristimo isto to sredstvo na bazi hlora jer imamo pločice i laminat, nemamo tepihe. Dakle, kuća se prvo očisti, pa se podovi prebrišu razblaženim sredstvom na bazi hlora i ostave da se osuše. Radne povšine brišemo alkoholnim maramicama ili alkoholom, kuhinjske daske redovno peremo i za meso i povrće ne koristimo iste. Preporuka je da se životni prostor vjetri 3 puta dnevno na minimum 20 minuta.

Ovo možda zvuči komplikovano, ali nije, kad se uđe u štos ide samo od sebe, kao buđenje, umivanje i prva kafa/čaj. I, da u početku Višnja i ja nismo izašle iz kuće 7 dana u jednom momentu, bilo je teško, izdržali smo, ali smo nakon toga počele da izlazimo bar na kratko po kraju.

Kao što je već napisala i sama Jovana u zaključku, sve ove operacije možda djeluju komplikovano, ali koliko god da vam teško pada da ih ispratite i naviknete sebe da ih ponavljate sve dok traje epidemija, odnosno, globalna pandemija Korona virusa proglašena od Svjetske zdravstvene organizacije, budite sigurni u jedno - pridržavanjem ovih smjernica čuvate i sebe i svoje najmilije od potencijalne zaraze. A, to je već velika i možda, najbitnija stvar.

 

Noizz

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.