Za očuvanje kulturnih dobara obezbijeđeno milion i 142 hiljade eura
Foto: MK

Potpisani ugovori za realizaciju programa i projekata

Za očuvanje kulturnih dobara obezbijeđeno milion i 142 hiljade eura

„Primjenom nove metodologije kroz raspisivanje Konkursa, ove godine dodatno smo unaprijedili sistem zaštite i očuvanja kulturne baštine i pružili novu šansu svima koji žele da daju puni doprinos u ovoj oblasti, poštujući uslove Konkursa koji se baziraju na zakonom propisanoj proceduri i pravilima konzervatorske struke“, kazao je danas ministar kulture Aleksandar Bogdanović, na potpisivanju ugovora sa realizatorima projekata odabranih na Konkursu za dodjelu sredstava iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020.

"Kako je naglasio, kroz pomenuti Program ove godine podržano je 87 projekata za čiju realizaciju je obezbijeđeno 1.142.114,50 eura", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

„Ovim strateškim dokumentom uključeni su i subjekti koji doprinose zaštiti, unapređenju i popularizaciji kulturne baštine, koji se u najvećem dijelu odnose na konzervatorska i arheološka istraživanja, izradu konzervatorskih projekata i sprovođenje konzervatorskih mjera na kulturnim dobrima iz grupe fizički najugroženijih“, saopštio je ministar Bogdanović.

Programom je, kako je napomenuo, tretirana i prezentacija i popularizacija kulturne baštine, edukacija i doedukacija stručnog kadra i tehničko - tehnološko osavremenjavanje lokalnih i nacionalnih institucija, sve sa ciljem unapređenja uslova za obavljanje konzervatorske, muzejske, bibliotečke, arhivske i kinotečke djelatnosti.

„Iako metodološki drugačiji, značajno je istaći da je i ovogodišnji Program koncipiran u skladu sa principom ravnomjernog razvoja kulture na teritoriji svih opština.

Na to ukazuju, između ostalih, i projekti koji se odnose na arheološki lokalitet Svač, tri lokaliteta sa stećcima - Žabljak i Plužine, te na lokalitete Carine i Gradina u Risnu, Municipium S u Pljevljima, crnogorsko podmorje, Žabljak Crnojevića, Kulu Voltica u Nikšiću, Crkvu Sv. Trojice u Pljevljima, Dvorac kralja Nikole u Baru, Crkvu Sv. Ilije i bolnicu „Danilo I“ na teritoriji prijestonice, Most knjaza Danila na Mrtvici u Kolašinu, Spomenik slobode na brdu Jasikovac u Beranama, Bokeljsku noć u Kotoru i mnoge druge“, istakao je ministar Bogdanović.

Napomenuo je da je ovogodišnji Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara koncipiran na drugačiji način u cilju unapređenja ove oblasti i pružanja mogućnosti direktnog finansiranja vlasnika, odnosno držalaca kulturnih dobara.

„Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturnih dobara u martu 2019. propisano je da, pored ostalog, Komisija koju formira Ministarstvo kulture izvrši raspodjelu sredstava za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara i to na osnovu Konkursa koji se objavljuje na internet stranici Ministarstva.

Shodno tome, Ministarstvo kulture je sredinom jula prošle godine objavilo Konkurs za raspodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020. i formiralo Komisiju.

Cijeneći broj vrednovanih prijava i tražena sredstva, Komisija za raspodjelu sredstava utvrdila je rang listu od 87 projekata za finansijsku podršku kroz pomenuti Program, koju je, na prijedlog Ministarstva kulture, usvojila Vlada Crne Gore, a čiji ste realizatori, upravo, vi koji ste danas sa nama“, napomenuo je ministar Bogdanović.

Današnje potisivanje ugovora bila je i prilika za podsjećanje da Ministarstvo kulture još od 2012. godine uspješno implementira projekte iz oblasti konzervatorske, muzejske, bibliotečke, arhivske i kinotečke djelatnosti kroz godišnji Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara. O značaju ovog Programa, kako je ocijenio ministar Bogdanović, najbolje govore rezultati.

"Podsjetiću da je Ministarstvo kulture u periodu od 2012. do 2019, kroz ovaj Program, finansijski podržalo 671 projekat u iznosu koji premašuje osam miliona eura. Samo u protekle dvije godine Ministarstvo je u saradnji sa nacionalnim i opštinskim javnim ustanovama i organima uprave iz oblasti kulturne baštine, uključujući i druge subjekte koji doprinose zaštiti, unapređenju i popularizaciji kulturne baštine - realizovalo 201 projekat iz oblasti kulturne baštine i obezbijedilo oko 2,5 miliona eura“, kazao je ministar Bogdanović.

"Sve ovo, kako je naglasio, pokazuje da Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture u kontinuitetu rade na unapređenju stanja u ovoj oblasti i primjeni savremenih standarda, kao i da imaju jasan i prepoznatljiv stav kada je u pitanju zaštita i očuvanje kulturne baštine i crnogorskog nacionalnog identiteta", zaključuju iz MK.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.