Situacija u Britaniji nije
Boris Džonson

Džonson: Britanci će izgubiti članove svojih porodica

Situacija u Britaniji nije "zatišje pred buru" nego "zatišje pred uragan"

U Ujedinjenom Kraljevstvu je do sada zabilježno 590 slučajeva koronavirusa. Premijer Boris Džonson rekao je da je u pitanju najgora kriza javnog zdravlja u posljednjoj generaciji. Naučnici kritikuju mjere vlade kao preslabe i zakašnjele, a dio analitičara ih objašnjava nastojanjem ulice Dauning da ne ošteti privredu, u osjetljivom ekonomskom trenutku posle bregzita.

Epidemija koronavirusa u Velikoj Britaniji zvanično je prešla iz stanja zauzdavanja u stanje odlaganja najgoreg. Najgore tek predstoji upozorava glavni naučni savjetnik britanske vlade Patrik Valans, prenosi RTS.

"Tako izgleda epidemija. Prilično dugo smo na samom početku kada se ne događa mnogo toga. U toj fazi smo najvjerovatnije i u ovom trenutku. Do sada je u Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježeno 590 slučajeva. Više od dvadeset pacijenata je na intenzivnoj njezi. Kada sve to preračunate, ispada da je mnogo vjerovatnije da je u ovom trenutku zaraženo između pet i deset hiljada ljudi", kaže Valas.

Vlada u Londonu procjenjuje da epidemija u Ujedinjenom Kraljevstvu kaska za onom u Italiji za između četiri i šest nedjelja.

To je posljedica prirode same bolesti, koja dugo tinja, a onda vas, kako kaže Konor Rid, britanski stanovnik kineskog grada Vuhana, udari kao brzi voz.

"U mom slučaju, simptomi su prošli kroz tri faze. Prvo sam bio prehlađen što je nešto sasvim uobičajeno i što svako prođe. Onda mi je bilo bolje, a zatim se pogorišalo. Nazeb je prerastao u grip. Bio je to najgori grip, koji sam ikada imao. Poslije gripa mi je opet bilo bolje, a onda sam dobio zapaljenje pluća. Tada sam hospitalizovan. Imao sam osjećaj da dišem kroz papirnu kesu i da mi nešto ne da dišem", objašnjava Rid.

Rano za drastične mjere

Naučni savjetnici britanske vlade ističu da je jako važno blagovremeno, a ne prijevremeno mijenjati odnos prema epidemiji. Tvrde da je rano za drastične mjere kao što je zatvaranje škola i zabranu javnih okupljanja.

Njihove škotske kolege ne slažu se do kraja sa tom ocjenom, te će u tom dijelu zemlje svi skupovi više od petsto građana biti pod policijskim nadzorom uz obavezno prisustvo hitne pomoći.

U ostalom dijelu zemlje, preporuka vlasti je da svako ko osjeća bilo kakve simptome koronavirusa treba neodložno da se povuče u samoizolaciju u trajanju od najmanje nedelju dana.

Građanima, starijim od sedamdeset godina, koji su hronični bolesnici, ne preporučuje se odlazak na krstarenje, a školama ekskurzije u inostranstvo.

Premijer Boris Džonson istakao je u obraćanju naciji da će se preporuke mijenjati tokom epidemije.

"Riječ je o najgoroj krizi javnog zdravlja u posljednjoj generaciji. Neki ovu bolest porede sa sezonskim gripom. Nažalost, to nije tačno. Zahvaljujući nedovoljnom imunitetu, ova bolest je mnogo opasnija i brže se širi. Moram da budem iskren sa britanskom javnošću - brojne porodice, veoma veliki broj njih, izgubiće prije vremena svoje najvoljenije", istakao je Džonson.

Za sada je to slučaj sa samo deset porodica u Velikoj Britaniji.

Telefoni zauzeti, građani preusmereni na internet portal 

Ako pogledate medije, u oči će vam pasti brojni savjeti o tome kako da se ponašate, stavite u kućni karantin ili zaštitite na javnim mjestima.

Najveću pažnju društvenih mreža izazvao je dječak iz Lidsa, koji je drugim đacima prodavao dezinfekciono sredstvo za ruke po cijeni od 50 penija po dozi. Izjavio je da je namjeravao da skupi za kebab koji košta 9 funti. Njegovu majku još više je razljutio dječakov otac koji je sinu rekao da je oduševljen što mali ima "preduzetnički duh".

Ako izađete na ulicu, uđete u autobus ili metro, sve je na prvi pogled normalno. Tek poneko nosi masku na licu. Međutim, svakim danom maske su sve uočljivije, a gužve u javnom prevozu sve manje.

Ministarstvo zdravlja više ne savjetuje građanima da, ako primijete neki od simptoma, nazovu posebno ustanovljenu službu. Broj poziva je trenutno toliki da su građani preusmjereni na internet portal.

Brojni naučnici kritikuju mjere vlade kao preslabe i zakašnjele. Dio analitičara to objašnjava nastojanjem ulice Dauning da ne ošteti privredu, a prije svega londonski Siti, u osjetljivom ekonomskom trenutku tik posle bregzita.

Engleska centralna banka spustila je kamatne stope za pola procenta na 0,25 odsto, a novi budžet vlade predviđa čak 15 milijardi funti za suzbijanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

U ovom trenutku sve izgleda ne kao zatišje pred buru, već kao zatišje pred uragan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.