Stručnjaci upozorili: Na ovim javnim površinama najduže se zadržavaju bakterije
ilustracija

Stručnjaci upozorili: Na ovim javnim površinama najduže se zadržavaju bakterije

Korona virus se širi svijetom, te je od velike važnosti paziti na higijenu ruku.

Grupa stručnjaka za zdravlje objavila je koja javna mjesta su puna bakterija, te predstavljaju opasnost za širenje koronavirusa, piše Daily Mail.

Prethodna istraživanja pokazala su da virusi poput SARS-a, što je korona, mogu da prežive na metalu, staklu i plastici čak devet dana. Iako temperature iznad trideset Celzijusa i pranje dezinfekcionim sredstvom sprječava širenje, stručnjaci upozoravaju na određena mjesta.

Novac, bankomati i dugmići za lift su dosta zaraženi bakterijama.

Dugmad za lift ima čak četrdeset puta više bakterija nego daska u javnim toaletima, pokazalo je istraživanje u Arizoni.

Umjesto diranja površina svojim rukama, stručnjaci savjetuju pritiskanje laktovima ili rukavima kako kasnije ne biste prenijeli viruse na oči ili usta.

Takođe, preporučuje se da nakon diranja bilo kakvih javnih površina, operemo ili dezinfikujemo ruke. Treba obratiti pažnju na to da ne diramo lice prljavim rukama. Najbolje je ruke prati sapunom, a ne dezinfekciionim sredstvom.

Takođe, sapun bi trebalo da bude tečni, a ne u kamenu jer je on već zaražen bakterijama.

Stvari koje su pune bakterija:

Dugme za paljenje zelenog svijetla na semaforu
Tacne za hranu
Kolica i korpe u radnjama
Dugme za lift
Novac
Bankomati
Rukohvati
Tipke na tastaturi i miševi
Javni toaleti
Kvake
Ključevi

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.