Država koja ne postoji i čiji pasoš ne vrijedi ništa: U njoj kao da je vrijeme stalo, sve je isto kao u komunizmu (VIDEO)
Foto: Screenshot

Nastala raspadom SSSR-a

Država koja ne postoji i čiji pasoš ne vrijedi ništa: U njoj kao da je vrijeme stalo, sve je isto kao u komunizmu (VIDEO)

Pridnjestrovlje je uglavnom nepoznato ljudima. To je zato što ne postoji, ili barem od strane međunarodne zajednice Transnistrija nije zvanično priznata kao suverena država.

Neposredno prije raspada bivšeg SSSR-a, mala oblast na teritoriji Moldavije proglasila je nezavisnost i postala poznata kao Transnistrija, Pridnjestrovlje ili jednostavno PMR (Pridnjestrovska Moldavska Republika), ali ni 28 godina kasnije UN je nisu priznale, te je ostala zaglavljena u sovjetskom dijelu Moldavije.

Šta je Transnistrija?

Pridnjestrovlje zauzima mali komad zemlje u blizni rijeke Dnjestar i ukrajinske granice. Iako im međunarodna zajednica nije dala autonomni status, narod Transnistrije usvojio je običaje i propise tipične za republiku: imaju vlastiti parlament i vladu, predsjednika, vojsku, policiju, valutu, poštanski sistem, pa čak i registracione tablice. Naravno, nisu ni bez ustava, nacionalne himne, grba, zastave, a ni obrazovnog sistema.

Površina ove zemlje iznosi nešto više od 4.000 kvadrata, a prema popisu iz 2015. godine ima manje od 500.000 stanovnika. Većinu čine Rusi i Moldavci, ali i drugi slovenski narodi, kao što su Bugari i Ukrajinci. Službeni jezici su ruski, moldavski i ukrajinski.

lenjin

Foto: Profimedia

Godišnji bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika je jedva 1.000 dolara, a prosječna plata u Tiraspolju, glavnom gradu nepriznate države, oko 100 eura. Iako je ovaj grad sa oko 200.000 stanovnika udaljen svega 70 km od prijestonice Moldavije, Kišnjeva, razlika je drastična.

U Transdnjestru sve izgleda kao muzej komunizma na otvorenom, a tajna služba ove nepriznate države još uvjek se zove KGB. Na svakom koraku su brojni komunistički simboli poput srpa i čekića i spomenici sovjetskim herojima, a ispred parlamenta koji se zove "Najviši Sovjet" je Lenjinova statua. Uporedo, međutim, blješte reklame za najnovije modele mobilnih telefona, lanci kockarnica, benzinskih pumpi i prodavnica.

Otkud kontroverza?

Jedan od ključnih faktora spora je to što se godinama vjerovalo da je Transnistrija učestvovala u nelegalnoj trgovini oružjem. Uz to, njeni stanovnici tvrde da se njih ostale slovenske zemlje stide, i da ih čak terorišu, pri čemu stranci ne mogu da priđu tajnim vojnim bazama širom Pridnjestrovlja, a pogranična kontrola je izuzetno jaka.

S druge strane, postoje izvještaji u kojima se primjer Transnistrije navodi kao "model za uspjeh" kada su u pitanju nepriznate zemlje, uprkos tome što njeni stanovnici žive u siromaštvu i oslanjaju se pretežno na uvoznu robu.

zastavaaa

Foto: Wikipedia

Još jedan od razloga zašto je Pridnjestrovlje toliko specifično leži u činjenici da ispunjava četiri glavna uslova za dobijanje priznanja: ima definisanu teritoriju, svoje stalno stanovništvo, sopstvenu vladu i određene, mada ne velike, kapacitete da stupi u spoljne odnose sa drugim državama.

Izvor: B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.