Koronavirus hara regionom: U Sloveniji duplo više zaraženih nego juče-96, u Hrvatskoj 31
Ilustracija

Koronavirus hara regionom: U Sloveniji duplo više zaraženih nego juče-96, u Hrvatskoj 31

Broj potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona u Sloveniji porastao je na 96, što je skoro duplo više novih zaraženih u odnosu na prethodni dan, potvrdili su u Ljubljani predstavnici vlade i epidemiološke struke.

"Epidemiološka situacija se brzo mIJenja, po posljednjim podacima je 96 potvrđenih slučajeva virusa korona u Sloveniji", kazala je direktorka Instituta za javno zdravlje Nina Pirnat, dodajući da je obavljeno 3.058 testiranja, što znači da je kod 3,4 odsto potvrđena prisutnost virusa, prenijele su sinoć agencije u regionu, javlja Tanjug.

U odnosu na podatke od popodne, zabilježeno je 14 novih slučajeva zaraze, a broj inficiranih je udvostručen u odnosu na jučerašnje stanje, dodala je Pirnat.

Virus se "brzo i nezadrživo širi" u Sloveniji i u Evropskoj uniji, kazao je ministar zdravstva Aleš Šabeder.

Slovenija je uvela veliki broj preventivnih mjera kao što su zatvaranje škola, otkazivanja svih javnih dešavanja, uz najavu sprovođenja novih mjera.

U Hrvatskoj ukupno 31 slučaj zaraze

​U Hrvatskoj su registrovana četiri nova slučaja, tako da se broj oboljelih od virusa korona povećan na 31.

Ovo je na pres konferenciji za novinare upravo saopštio Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš.

 "Od sinoć imamo četiri nova bolesnika. Dvoje u Puli i dvoje u Zagrebu. Troje je povezano bliskim kontaktima s dosad zaraženim", rekao je Beroš.

Kako je pojašnjeno u Zagrebu se radi o dva porodična kontakta od poznatih bolesnika, a u Puli o jednom ugostitelju koji se vratio iz Italije, dok je druga osoba ostvarila kontakt s osobom u Zagrebu koja je došla iz Švajcarske i koja je kasnije postala zaražena.

"Epidemiološka situacija je još uvijek povoljna. U svim ovim mjestima u kojima imamo bolesnika smo tražile kontakte", rekao Krunoslav Capak, direktor Zavoda za javno zdravstvo.

Beroš je dodao da očekuju da će broj zaraženih sljedećih dana porasti.

"Mi o svemu redovno i tačno izvještavamo. Nadamo se da će epidemija početi jenjavati uskoro. Bitno je znati da preko 80 odsto bolesnika imaju vrlo blagu sliku. Neki ni ne znaju da su bolesni. Ne treba se bojati, trebamo biti oprezni", rekao je Beroš.

Istakao je da možemo imati savršene mjere, odgovornost svakog od nas je najveća. Izbjegavati javna okupljanja, izbjegavati sve što nije nije nužno. To može znatno utjecati na epidemiološku sliku", rekao je Beroš.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.