Maslačak smanjuje rizik od razvoja ćelija raka, ubrzava rad bubrega...
Ilustracija

Jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova

Maslačak smanjuje rizik od razvoja ćelija raka, ubrzava rad bubrega...

List maslačka ili, kako se još naziva, lavlji zub je divlja biljka koja je vrlo rasprostranjena na našem području, a iskustva pokazuju da ima brojne blagodjeti po zdravlje cijelog organizma, piše Lovesensa.

Odlikuje ga gorak ukus, pa se nekada koristio samo u ljekovite svrhe, dok u italijanskoj i francuskoj kuhinji nije počeo da se koristi u raznim specijalitetima poput čorbi i salata.

Nekada zanemaren korov između žutih cvijetova, danas je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova i ukusna namirnica koja pročišćuje cijelo tijelo.

Nožem lako možete da izvučete dugačke peteljke listova maslačka, operite ih, osušite i možete dva dana da ih čuvate u frižideru.

Maslačak možete lako da gajite u svojoj bašti, tako što ćete korijen biljke da presadite, a nije mu potrebna dodatna njega. Najbolje je da to uradite u proljeće kada krenu mladi izdanci, a zaštitite ih tako što ćete ih prekriti folijom. trebalo bi da za oko 15 dana imate već zrele listove za salatu.

List maslačka sadrži gotovo sve važne hranljive materije: minerale, uključujući gvožđe, kalcijum, magnezijum, karotenoide (uglavnom beta-karoten), vitamine C i E, vitamine grupe B i mnoge druge supstance. Gorčina iz ove biljke podstiče lučenje sokova koji pospješuju probavu, aobilje vlakana spriječava dugo zadržavanje hrane u gastrointestinalnom traktu.

Kao snažan diuretik podstiče funkciju bubrega i drenažu vode, ubrzava metabolizam i funkciju svih žlijezda. Zbog toga se više kisjeline izlučuje u stomaku, a više žuči izlučuje u dvanaestopalačno crijevo iz jetre i sokova pankreasa, što olakšava varenje teške i masne hrane.

Maslacak

Čitava biljka se može koristiti za liječenje, a najviše liječi korijen koji se "čupa" u rano proljeće ili jesen. Oljušteni korijen dodaje se u salate i čorbe, a može se sušiti, pržiti, peći i kuvati. Takođe, od njega se mogu pripremati čajevi i tinkture.

Stabljike su najljekovitije tokom cvetanja. Oni pročišćavaju jetru i regulišu nivo šećera u krvi. Od pupoljka se može pripremiti med, sirće ili čaj.

Nauka je dokazala da maslačak djeluje na organizam na sledeći način:

Diuretik: izbacuje višak vode i ubrzava rad bubrega; ekstrakti lista i korijena su po dejstvu uporedivi sa sintetičkim diuretičkim furosemidom
 

Protivupalno: zato se posebno preporučuje kod različitih reumatskih bolesti (antireumatskih)
 

Antidijabetski: Podstiče djelovanje beta ćelija pankreasa, smanjujući nivo šećera u krvi
 

Antitumor: može se uporediti sa antitumorskim polisaharidom lentinan, koji smanjuje rizik od razvoja ćelija raka
 

Antivirus: sprječava razvoj i razmnožavanje različitih virusa; efikasan je u liječenju virusnog hepatitisa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.