Istraživanje: Svaki drugi građanin Crne Gore zabrinut zbog koronavirusa
Ilustracija

Istraživanje: Svaki drugi građanin Crne Gore zabrinut zbog koronavirusa

Svaki drugi građanin Crne Gore zabrinut je za sebe i svoje najbliže zbog koronavirusa i smatra da je ovaj virus značajna prijetnja za svijet danas, a nešto manje građana – jedna trećina smatra da je ovaj virus značajna prijetnja po Crnu Goru. To su podaci iz posljednjeg nacionalno reprezentativnog istraživanja koje je Ipsos sproveo u Crnoj Gori tokom tekućeg mjeseca.

Tek svaki peti građanin Crne Gore osjeća se nedovoljno informisanim o korona virusu, a građani ove informacije najprije traže na televiziji (87%), internet portalima (31%) i društvenim mrežama (21%). Samo 6 posto građana se o korona virusu informiše na internet stranicama relevantnih institucija poput Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

„Iz ovoga se da zaključiti da građani u velikom mjeri vjeruju da su informisani, a iako nismo provjeravali njihovo znanje, znajući zbivanja u drugim zemljama, imamo osnova da vjerujemo da građani na samom početku nemaju sve važne informacije, pa je uloga medija izuzetno važna.

Takođe ovi podaci ukazuju na značajnu odgovornost medija, prije svega televizija i internet portala, ali i korisnika društvenih mreža, da šire samo pouzdane informacije o korona virusu i redovno provjeravaju i sve objave zasnivaju na stručnim i kredibilnim izvorima“, ističe Vladimir Raičević, direktor Ipsosa za Crnu Goru. 

Istraživanje ukazuje i na to koje su grupe stanovništva potencijalno najugroženije od širenja dezinformacija o korona virusu. Naime, građani koji imaju niži stepen obrazovanja i preko 60 godina u većem procentu tvrde da nijesu informisani o korona virusu i izražavaju veći stepen zabrinutosti zbog mogućnosti da se oni ili neko njima blizak zarazi korona virusom. 

„Situacija sa mladima u Crnoj Gori je slična onoj u svijetu, jer oni u najvećem procentu nijesu zabrinuti zbog korona virusa. Ovo može biti dobro, jer mladi neće širiti paniku, ali može biti i loše ukoliko zanemare instrukcije relevantnih institucija i takvim nemarom doprinesu eventualnom širenju virusa kada se on pojavi. Zato je bitno da roditelji i nastavnici pričaju sa mladima bez panike i da osiguraju da svi građani, bez obzira na uzrast, odgovorno prate instrukcije zdravstvenih radnika“, poručuje Raičević.

Mladi se u značajno većem procentu informišu na internetu – onlajn portalima i društvenim mrežama, ali im je zajedničko sa ostalim dijelom stanovništva Crne Gore da se o korona virusu u najvećem procentu informišu preko televizije.

„Međugeneracijski jaz u izvorima informacija postoji u Crnoj Gori, ali televizija i dalje dominira među svim uzrastima,“ ističe Raičević.

Preko televizije se o korona virusu informišu tri četvrtine građana uzrasta 18 do 29 godina i 97 posto građana koji imaju preko 60 godina. Sa druge strane, tek 5 posto građana starijih od 60 godina se informišu preko internet portala i 2 posto preko društvenih mreža, dok se svaki drugi građanin uzrasta 18 do 29 godina o korona virusu informiše na onlajn portalima, a 39 posto to radi na društvenim mrežama.

„Ovi podaci jasno ukazuju na potrebu da se pouzdane informacije o korona virusu u Crnoj Gori plasiraju istovremeno preko svih medija, a najprije preko televizije i interneta, kako bi na vrijeme stigle do svakog građanina. Takođe, korisno je da se građanima redovno šalju poruke o tome kako prepoznati lažne vijesti, da bi im se pomoglo da na njih ne nasijedaju i ne šire paniku“, zaključuje Raičević.

Istraživanje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1060 građana Crne Gore starijih od 18 godina u periodu od 28. februara do 7. marta 2020 godine. 

 

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.