Pandemija koronavirusa je
Foto: Beta/AP

Šef Svjetske zdravstvene organizacije

Pandemija koronavirusa je "savladiva"

Pandemija koronavirusa je "savladiva" rekao je danas šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na sastanku sa predstavnicima zemalja članica u sjedištu te specijalizovane agencije UN u Ženevi.

"Radi se o savladivoj pandemiji", rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus dodajući da se ne može boriti protiv virusa ako se ne zna gdje se nalazi.

"To znači treba uvesti snažan nadzor da bi se pronašao, izolovao, testirao i liječio svaki slučaj da bi se prekinuli lanci prenosa", rekao je šef SZO diplomatama.

Prema njegovim riječima, zemlje treba da usvoje "globalni pristup, prilagođen svojoj situaciji", a glavni stub treba da bude formiranje brana. On je pozvao zemlje da nađu pravednu ravnotežu između zaštite zdravlja, sprečavanja ekonomskih i društvenih poremećaja i poštovanja ljudskih prava.

U svijetu je zabilježeno više od 125.000 slučajeva zaraze u više od sto zemalja i teritorija, a umrlo je 4.600 ljudi, prema bilansu koji je napravila agencija Frans pres na osnovu zvaničnih izvora.

SZO je juče proglasio širenje koronavirusa pandemijom, alarmiran zbog obima njegovog širenja i težinom slučajeva i zbog nedovoljno preduzetih mjera da se zaustavi.

"Da bi se spasli životi treba da smanjimo prenos. To znači da treba pronaći i izolovati najveći mogući broj slučajeva i staviti u karantin njihove najbliže kontakte", rekao je šef SZO.

Prema njegovim riječima iako ne može da se zaustavi prenos zaraze može da se uspori i time da se zaštite zdravstvene ustanove, starački domovi i drugi vitalni prostori, ali samo ako se testiraju svi sumnjivi slučajevi.

Rekao je da nekim zemljama jako nedostaju sredstva i da njegova organizacija radi danonoćno da im pomogne. SZO je već poslala zaštitnu opremu u 57 zemalja i sprema se da je pošalje u još 28. Takođe je poslala laboratorijsku opremu u 120 zemalja.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.