Bespovratna podrška proizvođačima od 6.000 do 350.000 eura po projektu
Foto: MPRR

IPARD organizovao javni poziv

Bespovratna podrška proizvođačima od 6.000 do 350.000 eura po projektu

Upoznavanje poljoprivrednih proizvođača sa mogućnostima bespovratne podrške za investicije u primarnu proizvodnju kroz IPARD javni poziv nastavljeno je organizovanjem terenskih radionica po opštinama, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U saopštenju se navodi da su nakon prezentacija ovogodišnjeg Agrobudžeta koji je punio opštinske sale tokom februara,  prezentacije IPARD-a izazvale slično interesovanje, što potvrđuje da proizvođači vide dobru priliku za značajno unapređenje proizvodnje i konkuretnosti.    

"Registrovana poljoprivredna gazdinstva kroz ovaj poziv mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000€ do 500.000€, i ostvariti podršku od 6.000 pa do 350.000€. Osnovna bespovratna podrška je 60 odsto od prihvatljive investicije. Za mlade farmere (do 40 godina), podrška je 65%, dok je za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška 70% prihvatljive investicije", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da se kroz ovaj javni poziv podržava sektor proizvodnje mlijeka, mesa, jaja, zatim sektori voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo, uzgoj gljiva, ljekovitog i aromatičnog bilja, vinogradarstvo, maslinarstvo, pčelarstvo, kao i sektori ribarstva i akvakulture.

Proizvođači mogu izgraditi ili rekonstruisati objekat, nabaviti opremu, mehanizaciju, urediti infrastrukturu na gazdinstvu, izgraditi sistem navodnjavanja. U Ministarstvo takođe napominju da se podržava nabavka protivgradne mreže i mreže za zaštitu od ptica, sadnog materijala za višegodišnje zasade, investicije u konsolidaciju i poboljšanje zemljišta.

"Pojašnjeni su im i specifični kriterijumi, odnosno uslovi koje poljoprivredni proizvođači moraju da zadovolje da bi uspješno konkurisali i bili podržani. Naime, oni su trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje podrške u zavisnosti od sektora proizvodnje, moraju ispunjavati određene kriterijume u pogledu obima proizvodnje, broja uslovnih grla i površina zasada", objašnjeno je iz Ministarstva.

Na sastanku je prisutnima bilo pojašnjeno kako da apliciraju na javni poziv koji je otvoren za njih do 19. maja i koja je dokumentacija potrebna kako bi se uspješno prijavili. Kako bi ovaj proces bio uspješan budućim korisnicima je sugerisano da se posvete pripremi i kompletiranju dokumentacije, u čemu će im predstavnici Direktorata za plaćanje Ministarstva poljoprivrede maksimalno pružiti pomoć. 

"Pitanja prisutnih najviše su bila vezana za izgradnju objekata na gazdinstvima u oblasti stočarstva, rješavanje pitanja stajnjaka, podizanje vinograda i voćnjaka, kao i uređenje ekonomskog dvorišta i rješavanje pitanja vodosnadbijevanja gazdinstva radi širenja proizvodnje. Predstavnici ministarstva su objasnili prisutnima koja dokumentacija im je potrebna, kao i kako i gdje se mogu pribaviti", zaključuju iz Ministarstva.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.