Dom zdravlja BP: Ukoliko osjetite simptome koronavirusa javite se dežurnom epidemiologu putem telefona
Dom zdravlja Bijelo Polje

Dom zdravlja BP: Ukoliko osjetite simptome koronavirusa javite se dežurnom epidemiologu putem telefona

Građani Bijelog Polja koji imaju neke od simptoma ili posumnjaju da su potencijalno zaraženi koronavirusom mogu da kontaktiraju dežurnog epidemiologa u Domu zdravlja Bijelo Polje na broj 069 333 118.

"Ako vaše dijete ima temperaturu, kašlje ili ima prehladu, zadržite ga kod kuće daleko od škole, drugih aktivnosti ili mjesta koja posjećujete do potpunog oporavka. Ne koristite ljekove bez posebnih informacija. Odnosi se i na odrasle pacijente koji imaju simptome respiratorne infekcije", navodi se u saopštenju Doma zdravlja Bijelo Polje.

Osim broja dežurnog epidemiologa u Domu zdravlja Bijelo Polje na koji se mogu javiti potencijalno zaraženi pacijenti tu su i brojevi na koje se mogu javiti odrasli: 050 431 150 i 050 435 187, kao i za djecu 050 432 372.

"Imajući u vidu da se epidemiološka situacija globalno, a posebno u Evropi po pitanju obolijevanja od novog koronavirusa dodatno usložnjava i pogoršava, Institut za javno zdravlja Crne Gore predložio je uvođenje dodatnih mjera, radi sprječavanja unošenja zarazne bolesti u Crnu Goru, suzbijanja i prenošenja u druge zemlje", podsjećaju iz bjelopoljskog Doma zdravlja.

Analizom javno zdravstvenih dešavanja kao i mjera koje su sprovodile pogođene država utvrđeno je da je prosječan broj kontakata koji jedna zaražena osoba ostvari oko 90 koji svi postaju potencijalno zaraženi. Kašnjenje u sprovođenju strožijih mjera socijalnog distanciranja i ograničavanja kretanja te masovnih okupljanja kao i neadekvatno pojašnjavanje načina inficiranja, mjera prevencije, značaja društvene samo-odgovornosti i samoizolacija, po pravilu su rezultirali širenjem virusa sa uspostavljanjem široke cirkulacije virusa u populaciji koje je jako teško suzbiti, napominju iz Doma zdravlja Bijelo Polje.

U Crnoj Gori su na snazi zabrana putovanja u najpogođenija područja i države,prisustvo publike sportskim događajima, organizovanje đačke ekskurzije, a savjetuje se i izbjegavanje svih mjesta sa masovnim okupljanjem.

Osim toga iz Doma zdravlja podsjećaju da će se pooštrena granična kontrola vršiti nad putnicima u međunardonom saobraćaju koji dolaze iz država koje imaju registrovane slučajeve, a bez široko uspostavljene lokalne transmisije COVID-19.

"Naredba će se primjenjivati najduže dok postoji opasnost od unošenja zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom u zemlju, odnosno od širenja zarazne bolesti zbog koje su mjere uvedene, o čemu će biti donijeta odgovarajuća odluka na predlog Instituta za javno zdravlje", saopšteno je.

Iz Instituta za javno zdravlje istakli su da bi bilo bi poželjno da odlazak ljekaru najavite telefonom kako bi se na vrijeme pripremio prostor za pregled.  

Znakovi infekcije kod oboljelih uključuju povišenu tjelesnu temperaturu praćenu respiratornim simptomima kao što su kašalj, nedostatak daha i otežano disanje.

U teškim slučajevima infekcija sa 2019-nCoV izaziva upalu donjih respiratornih puteva i pluća, jak akutni respiratorni distres, respiratornu insuficijenciju, insuficijenciju bubrega i moguću posljedičnu smrt.

Sve osobe treba da se pridržavaju jednostavnih pravila higijene ruku i respiratorne higijene koja su istovremeno i mjere prevencije oboliijevanja od gripa i čitavog niza drugih respiratornih bolesti. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.