Na današnji dan prije 17 godina ubijen je Zoran Đinđić
Zoran Đinđić

Ceremonija povodom godišnjice u Aleji zalsužnih građana

Na današnji dan prije 17 godina ubijen je Zoran Đinđić

Na današnji dan prije 17 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić.

Ove godine taj datum biće obilježen samo polaganjem vijenaca i cvijeća na njegov grob i na mjestu pogibije - u dvorištu Vlade Srbije, prenosi Beta.

Zbog koronavirusa, odložena je većina najavljenih aktivnosti DS-a i Liberalno-demokratske partije (LDP) povodom tog događaja.

Najavljeno je da će predstavnici DS-a prije podne položiti vijence na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih gradjana i ispred zgrade Vlade Srbije.

U isto vrijeme, kako je najavljeno, cvijeće ispred zgrade Vlade položiće i lider LDP Čedomir Jovanović.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbjednosti Zvezdan Jovanović.

Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korijenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Njegova vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vrijeme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Bio je i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsjednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsjednik DS-a.

Prvi je nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.