Tramp obustavio sva putovanja između SAD i Evrope u narednih 30 dana (VIDEO)
Donald Tramp, Foto: Getty Images

Okrivio EU da nije dovoljno brzo reagovala

Tramp obustavio sva putovanja između SAD i Evrope u narednih 30 dana (VIDEO)

Predsjednik SAD Donald Tramp objavio je danas da prekida na 30 dana sva putovanja iz Evrope u SAD u okviru mjera za obuzdavanje pandemije novog korona virusa.

U obraćanju naciji iz Bijele kuće Tramp je okrivio Evropsku uniju da nije djelovala dovoljno brzo da se suoči sa novim koronavirusom i naveo da su klastere tog virusa u SAD "posejali" evropski putnici, prenosi N1.

Rekao je da su SAD napravile spasonosan potez sa ranim djelovanjem oko Kine i da sada moraju da preduzmu istu akciju sa Evropom.

"Da bi spriječili da novi slučajevi prodru u našu zemlju, prekidam sva putovanja iz Evrope ka SAD narednih 30 dana", rekao je američki predsjednik u obraćanju iz Ovalne kancelarije.

Restrikcije putovanja neće se primjenjivati na Veliku Britaniju, rekao je Tramp i dodao da će SAD pratiti situaciju da utvrdi da li putovanja mogu ponovo da budu uspostavljena ranije.

Nova mjera stupa na snagu u petak u ponoć po lokalnom vremenu (pet sati u subotu po srednjoevropskom vremenu).

"Mi koristimo punu snagu savezne vlade i privatnog sektora da zaštitimo američki narod", rekao je Tramp.

Predsjednik SAD je rekao da upućuje državne agencije da pruže finansijsku pomoć radnicima koji su bolesni, u karantinu ili njeguju druge zbog koronavirusa, i da je tražio od Kongresa da uradi šta treba da se to zakonski omogući.

Po njegovim riječima SAD će odložiti plaćanje taksi za neke pojedince i firme na tri mjeseca da ublaže uticaj epidemije virusa. Takođe će Uprava za male firme staviti na raspolaganje zajmove sa niskim kamatama kompanijama da prebrode teškoće.

Ponovio je poziv Kongresu da smanji porez na savezne plate da bi se podstakla privreda.

"Ovo nije konačna kriza. Ovo je samo trenutak u vremenu koji ćemo prevazići zajedno kao nacija i kao svijet", rekao je on.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.