Đukanović obišao vojnu bazu Adaži i crnogorske vojnike
Foto: Predsjednik.me

U Letoniji

Đukanović obišao vojnu bazu Adaži i crnogorske vojnike

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović završio je zvaničnu posjetu Republici Letoniji posjetom vojnoj bazi Adaži gdje su ga dočekali komandant Letonske Pješadijske brigade Kopnenih snaga, pukovnik Sandris Gaugers, komandant brigade Isturenog pojačanog prisustva NATO u Letoniji potpukovnik Erik Angell i poručnik ispred crnogorskog kontigenta Adnan Sijarić.

Gauger je predstavio funkcionisanje i ciljeve najmodernije vojne zone na Baltiku i pohvalio crnogorske vojnike koji daju veliki doprinos multinacionalnoj vojnoj misiji, dajući im najbolje ocjene.

VojnabazaAdai4

Đukanović je uz zahvalnost za prezentaciju kazao da je Crna Gora postala članica NATO da bi bila partner i kontributor, a ne konzument bezbjednosti.

"Cijela naša istorija je, istorija borbe za slobodu i nacionalno dostojanstvo, a danas smo dio jedne snažne alijanse i važno je da pravilno razumijemo vrijednosti saradnje, i  da ono što smatramo svojom tradicijom, nadogradimo usvajanjem novih vještina", poručio je on.

Đukanović je u oficirskom klubu  razgovarao i sa našim vojnicima, poručnikom Adnanom Sijarićem, Draganom Dulovićem, Vladimirom Đukićem, Nemanjom Trajkovićem  i Filipom Mićkovićem.

VojnabazaAdai5

Uz zadovoljstvo što je čuo najbolje ocjene o njima, zahvalio im je za sve što rade za svoju zemlju u ovoj vojnoj misiji. Poželio im je da se zdravo vrate kući, sa  novim vještinama i znanjima i da obavljaju posao za koji su se opredijelili na dobrobit svoje države.

Oni su Đukanovića upoznali sa različitim aspektima obuke u multinacionalnom timu i novim iskustvima koja stiču u okviru misije Istureno pojačano prisustvo sa kolegama iz partnerskih zemalja.

Đukanović je u najvećem vojnom kampu u Letoniji zapalio svijeću na spomenik žrtvama borbe za nezavisnost Letonije.

VojnabazaAdai7

Predsjednik Crne Gore je zvaničnu posjetu baltičkim držvama završio posjetom Muzeju Okupacije u Rigi koji otkriva tragične stranice letonske novije istorije.  Dokumenti, fotografije i muzejski predmeti govore o tragediji koja je zadesila stanovnike Letonije pod nehumanim uslovima koje su stvorile strane sile, kao i otpor letonskog naroda. Muzej je osnovan 1993.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.