Veljović da objasni ulogu Protivterorističke jedinice u Pljevljima
Klub odbornika Pljevlja

Demokrate Pljevlja zahtijevaju

Veljović da objasni ulogu Protivterorističke jedinice u Pljevljima

Klub odbornika Demokratske Crne Gore Pljevlja, podnio je pet predloga za dopunu dnevnog reda sjednice Skupštine koja je zakazana za 20. mart, a između ostalih i razmatranje informcije o ulozi i razlozima angažovanja specijalne Protivterorističke jedinice u mjesecu februaru 2020. godine na teritoriji opštine Pljevlja, saopšteno je iz ove partije.

"Operativne aktivnosti ove jedinice, koja je uglavnom bila primjetna po ulicma prilikom zaustavljanja i pretresanja lica i vozila, potom u masovnom pretresanju dominantno omladine u ugostiteljskim objektima, izazvale su uznemirenost kod građana i masovne reakcije u javnosti.

Dok su širom države odjekivale eksplozije automobila sa smrtnim ishodima, Protivteroristička jednica je sa fantomkama i pod punom ratnom opremom  pretresala mirne građane i omladinu u Pljevljima", saopštile su Demokrate Pljevlja.

"Imajući u vidu da su poslovi ove jedinice: -  suzbijanje i borba protiv svih oblika terorizma; - rješavanje najsloženijih otmica, talačkih i drugih kriznih situacija, lišavanje slobode članova organizovanih kriminalnih grupa i izvršilaca najtežih krivičnih djela; - pružanje pomoći organizacionim jedinicama Uprave policije u situacijama, u kojima se očekuje pružanje otpora vatrenim oružjem;- posebna obezbjeđenja visokih državnih funkcionera i objekata od posebnog značaja; - snajperske operacije;- ronilačke intervencije i akcije spašavanja u slučajevima elementarnih i drugih nepogoda, asistencije i saradnju sa specijalnim policijama drugih država; - izvještavanje o realizaciji postavljenih ciljeva i druge poslove iz djelokruga rada Uprave policije, a da je Centar bezbjednosti Pljevlja javno saopštavao da je bezbjednosna situacija stabilna, građanima Pljevalja i Skupštini opštine Pljevlja nadležni organ je dužan objasniti ulogu i svrhu aktivnosti ove jedinice u naznačenom mjesecu", kažu iz ove partije.

Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano je kako dodaju Demokrate da organi lokalne samouprave ostvaruju saradnju sa javnim službama i drugim pravnim licima čiji je osnivač država, učestvuju u postupku utvrđivanja i sprovođenja planova i programa razvoja i daju predloge, sugestije i mišljenja u pogledu vršenja djelatnosti na teritoriji opštine.

"Javne službe i druga pravna lica iz stava 1 ovog člana dužni su da u postupku pripreme planova i programa razvoja iz svoje djelatnosti, na teritoriji opštine, kao i izvještaje o njihovom ostvarivanju dostave organima lokalne samouprave.

Dakle, tražimo objašnjenje od Uprave policije koju finansiraju svi građani ove zemlje, šta je bila svrha djelovanja specijalne jedinice u jednom od najmirnijih i najbezbjednijih gradova u Crnoj Gori?", zaključuju  Demokrate Pljevlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.