Završena trodnevna posjeta baltičkim zemljama, Đukanović: Iskustva dragocjena
Đukanović i Levits

Prijateljstvo i podrška CG na putu ka EU

Završena trodnevna posjeta baltičkim zemljama, Đukanović: Iskustva dragocjena

Posjetom Rigi delegacija Crne Gore završila je trodnevnu posjetu baltičkim državama.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na pres konferenciji kazao je da su takav raspored odabrali da bi na taj način naglasili važnost bilateralnih odnosa sa Letonijom.

"Mi tu važnost prepoznajemo i u sličnim istorijskim okolnostima kroz koje su naše dvije države prolazile, ali još je više od toga prepoznajemo u našoj zajedničkoj odluci da pripadamo istom evropskom sistemu vrijednosti, da zajedno sa ostalim članicama Alijanse dijelimo odgovornost za globalnu bezbjednost u okviru NATO-a i razlog je svakako i u tome što je gospodin Predsjednik već pomenuo da je jedna grupa crnogorskih vojnika raspoređena u okviru multinacionalne borbene grupe ovdje u Letoniji, u okviru programa unaprijeđenog prisustva NATO-a", kazao je Đukanović na pres konferenciji sa predsjednikom Republike Letonije Egilsom Levitasom.

Predsjednik Crne Gore zahvalio je Letoniji na kontinuiranoj, nedvosmislenoj podršci evropskoj perspektivi zemalja ZB, u okviru toga i Crne Gore.

"Vaša podrška i vaša pomoć kroz prethodno vrijeme bila je veoma dragocjena na putu do sticanja članstva u okviru NATO Alijanse i danas je ta pomoć veoma dragocjena na putu savladavanja prepreka na koje Crne Gora nailazi na svom putu do članstva u EU", kazao je on.

Predsjednikizjava

Đukanović

Posjeta baltičkim državama u dobroj mjeri je prema riječima Đukanovića inspirisana time što žele da vide kakva su iskustva zemlja koje su po veličini slične našoj zemlji, kakva su iskustva malih administracija u nošenju sa svim onim izazovima sa kojima se društva poput našeg suočavaju na putu evropeizacije i na putu ostvarivanja punopravnog članstva u EU.

"Zato želim ovdje da kažem da su tu iskustva zaista dragocjena i vjerujem da će ona biti pretočena u dodatnu unaprijeđenu međudržavnu saradnju koja će pomoći Crnoj Gori da u doglednoj budućnosti ostvari svoj cilj, a imajući u vidu ulogu koju Crna Gora igra kao zemlja lider u procesu pregovora sa EU, nema sumnje da će to doprinijeti i blisko doglednoj evropskoj perspektivi regiona ZB u cjelini. Naše uvjerenje je da je to put bez alternative za naš region, bez obzira što se sticajem nepovoljnih okolnosti kao reflekse sa globalne scene pokušava kreirati i alternativna ponuda za ZB, naše uvjerenje je da je jedini ispravni put za društva na ZB pripadnost evropskom i evroatlanskom sistemu vrijednosti. Drago nam je da to tako razumiju i naši baltički prijatelji, drago nam je da to tako razumije Letonija i da iz tog razloga uživamo punu podršku vaše zemlje na tom putu. Jednako tako želim da naglasim važnost stavova koje smo podijelili oko saradnje u okviru euroatlanskog saveza. I u Crnoj Gori kao i ovdje u Letoniji imamo puno poštovanje prema onome što je tekovina evroatlanske saradnje, imamo osjećaj da možda u poslednje vrijeme nedovoljno pažnje poklanjamo toj saradnji i mogućnostima za njeno dalje unapređenje ali to nas ni u kom slučaju ne obeshrabruje u namjeri da upravo sve saveznike u okviru NATO Alijanse i sa ove i sa one strane Atlantika stimulišemo da, ne samo poštujemo ono što je tekovina euroatlantizma nego da prepoznajemo dalje mogućnosti za saradnju koja će doprinijeti napretku, ne samo Evrope i Amerike, nego kao i u prošlosti, napretku civilizacije u cjelini", kazao je Đukanović.

Istakao je da su bilateralni odnosi zaista veoma kvalitetni i da se govori o prijateljstvu između Crne Gore i Letonije.

"Ali da nas to takođe ne parališe da prepoznamo i nove mogućnosti za našu saradnju, tako da smo gospodin Predsjednik i ja danas razgovarali o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije. Mi smo jedna otvorena ekonomija, veoma dinamična ekonomija koja realizuje veoma vrijedne investicije, želimo srtrane partnere i jako bi željeli da imamo strateške partnere i iz ove zemlje", kazao je Đukanović.

Takođe,istakao je da cijeni veoma važnom saradnjom u oblasti odbrane.

"Ne samo kroz prisustvo u multinacionalnoj borbenoj grupi u Letoniji, nego i kroz plan saradnje koju ostvaruju naša dva ministarstva odbrane  kroz ono što su efekti saradnje između zemalja Američko-Jadranske i Baltičke povelje, i takođe, kroz školovanje naših oficira na Baltičkom odbrambenom koledžu. Želimo takođe, da održimo taj nivo saradnje u toj oblasti i da na taj način snažimo naše kapacitete na odbrambenom planu, i naše kapacitete za dalju participaciju u okviru NATO-a na planu uspostavljanja pouzdanije regionalne, evropske i globalne bezbjednosti. Takođe, želim da sa zadovoljstvom konstatujem da smo zajedno primijetili da bi mogli razmjenjivati iskustva, to bi bilo posebno dragocjeno za Crnu Goru kroz transfer ekspertiza koje Letonija ima u oblasti vladavine prava i reforme pravosuđa. Mi pokazujemo interes i za oblast životne sredine jer je to, takođe, krupan izazov u daljem pregovaračkom procesu za našu zemlju i mislimo, takođe, da postoji jedan realan prostor za unapređenje bolje saobraćajne povezanosti između naše dvije zemlje kroz povezivanje luka u Letoniji sa lukom Bar, zašto ne razmišljati i o uspostavljanju charter linija u avio saobraćaju koje bi možda olakšale turistički promet između naše dvije zemlje", kazao je Đukanović.

Očekuje i da Levits uzvrati posjetu u Crnoj Gori, i da na taj način, "kontinuiranim političkim dijalogom dalje utiremo put stalnom unapređenju naših međudržavnih odnosa".

ukanoviLevitsIzjave1

Đukanović i Levits

Predsjednik Republike Letonije Egils Levits zahvalio je Crnoj Gori, što je dala svoj doprinos u vidu vojnika u ovoj borbenoj grupi u Letoniji jer to pojačava bezbijednost Letonije ali i takođe pojačava i kolektivnu odbranu Saveza.

"Crna Gora je veoma aktivna članica NATO-a i  hvala Đukanoviću na tome.  Što se tiče bilateralnih odnosa, mi uživamo odlične bilateralne odnose, imamo efikasan politički dijalog i imamo slične stavove o međunarodnim pitanjima. Obije naše zemlje podržavaju multilateralizam u međunarodnim odnosima na osnovu pravila koja su bazirana na međunarodnom poretku i sa jasnim pravnim osnovama za međunarodne odnose. Slične stavove imaju naše države u tom smislu i u Ujedinjenim nacijama, naglašavamo značaj multilateralizma i obezbjeđivanje mira u svijetu", kazao je on.

Letonija prema riječima njenog predsjednika sasvim jasno i kontinuirano pruža podršku pristupanju Crne Gore EU.

"Mi već dugo podržavamo tu politiku jer je to je u interesu Crne Gore a, takođe, i u interesu svih država članica EU, da se završi period tranzicije što brže, kako bi  Crna Gora bila pozvana da se pridruži EU. Crna Gora je ostvarila suštinski napredak u procesu evropskih integracija i vrlo brzo će završiti sve aktivnosti u okviru pregovora kako bi bila u  mogućnosti da se pridruži EU", istakao je Levits.

PredsjednikLevitsizjava

Levits

Takođe su kako kaže razgovarali o tome da Letonija pruži tehničku pomoć u završnoj fazi tih pregovora kako bi pomogla Crnoj Gori da unaprijedi vladavinu prava.

"Mi imamo značajno iskustvo u jačanju vladavine prava i značajno iskustvo u pružanju pomoći državama kojima je ta pomoć potrebna, imajući u vidu da prolaze kroz tranziciju sa ciljem pristupanja EU. Mi ćemo sarađivati na tim evropskim pitanjima vrlo blisko sa Crnom Gorom, a želimo da pojačamo naše poslovne odnose i naše trgovinske veze. Želimo da pomognemo da se razvije ekonomija bazirana na saradnji u okviru  NATO-a, a takođe razmatramo mogućnost za razvijanje strateške komunikacije, ten a tome možemo da gradimo bližu saradnju.

Želim da se zahvalim crnogorskom Predsjedniku što je posjetio Letoniju i ova posjeta pokazuje bliske odnose između naših zemalja, a takođe, pokazuje da smo mi zemlje koje misle slično i koje imaju slične stavove", zaključio je Levits.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.