Vakcina za koronavirus testiraće se za nekoliko nedjelja
Foto: Ilustracija

Izrael

Vakcina za koronavirus testiraće se za nekoliko nedjelja

Antivirusna vakcina na kojoj se u Izraelu radi već četiri godine, a mogla bi se prilagoditi za novi koronavirus, mogla bi biti testirana za "nekoliko nedjelja".

Ali, čak ako to i bude uspješno, neće biti dostupna mjesecima jer predstoji formalni proces provjere i njenog odobravanja, piše danas list "Tajms of Izrael".

Član izraelskog tima koji razvija tu vakcinu, Han Kac je rekao da bi oni koji bi uzeli tu novu oralnu vakcinu - i odrasli, i djeca, mogli imati bolest KOVID-19 samo kao "vrlo blagu prehladu", a mnogi ne bi imali čak ni to.

Institut za istraživanje "Migal Galileja" koji finansira država, već četiri godine radi na vakcini za razne viruse, a sada se rad usredsredio na koronavirus.

Zvaničnik Ministarstva nauke za međunarodne odnose, Ašer Šalmon upozorio je da ne bi trebalo gajiti lažne nade očekujući nagoviještenu vakcinu na kojoj se još radi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.