Pušači u većoj opasnosti od zaraze koronavirusom
ilustracija

Pušači u većoj opasnosti od zaraze koronavirusom

Dr Norman Swan za Daily Mail Australia upozorio je pušače da bi smjesta trebali prestati pušiti kako bi izbjegli zarazu koronavirusom.

Pušači se mole da odustanu bez odlaganja kako ne bi uhvatili koronavirus. Osobe s već postojećim problemima s plućima posebno su osjetljive na zarazu virusom koji je nastao u Kini krajem prošle godine, a pluća pušača izloženija su virusu. 

"Ako pušite, sluznica pluća je ranjivija i vi proizvodite više receptora na koje se virus COVID-19 lovi", rekao je Swan.

Osobe oboljele od dijabetesa i srčanih problema takođe su u većoj opasnosti od koronavirusa.

Dr Swan je takođe odbacio ideju da koronavirus nije ništa gori od sezonske gripe.

"Neki kažu da nema razloga za paniku, jer se koronavirus ne razlikuje od sezonske gripe. Iako se slažem da nema potrebe za panikom, to nije gripa", rekao je i istaknuo da se COVID-19 brže prenosi.

''Prošle sedmice Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da koronavirus ima smrtnost između tri i četiri posto. Dok sezonska gripa ubija oko 0,1 posto zaraženih'', izjavio je Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti u SAD-u. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.