"Naučna ekspedicija" u bjelopoljskoj Gimnaziji: Upoznajte se sa naukom kroz oglede, izložbe, eksperimente

Gimnazija “Miloje Dobrašinović” ugostila je danas “Naučnu ekspediciju”. Tokom ovog događaja, učenici osnovnih i srednjih škola, kao i zainteresovana javnost imali su priliku da unaprijede naučnu pismenost kroz izložbu Nobelovaca, eksperimente, prezentacije i interaktivne oglede.

PR Ministarstva nauke Crne Gore, Dragana Vukotić, kazala je da je cilj “Naučne ekspedicije” da približi i predstavi nauku kroz zanimljiv i bogat program.

"Svi zainteresovani učenici ali i ostali ljubitelji nauke imaće priliku da se upoznaju sa onim šta nauka, inovacije i tehnologija nude iz oblasti fizike, matematike, astronomije, hemije i biologije, takođe ćemo ih uvesti u svijet robotike, govorićemo o zelenoj energiji, korišćenju energije iz oblasti obnovljivih izvora energije kroz praktične primjere, a pružićemo im šansu da nauče nešto više o mikrokontrolerima i mikroračunarima", istakla je Vukotić.

“Zaista nam je cilj da ih zainteresujemo za nauku, da im pokažamo da nauka bauk, već da je dio našeg svakodnevnog života”, rekla je PR Ministarstva nauke Crne Gore.

Ona je dodala da učenici kroz predavanja u školi stiču teorijska saznanja, te da je zato ovaj projekat fokusairan na praktični rad kao i da postoji niz nevaldinih organizacija koje se bave promocijom nauke, tako da svi zainteresovani mogu da se priključe tim timovima, da postanu njihovi članovi, da steknu nova znanja i iskustva.

Direktor gimnazije “Miloje Dobrašinović”, Nebojša Rovčanin, kazao je da je zadovoljstvo biti domaćin jednog ovakvog događaja i ugostiti ekspertski tim koji prezentuje zanimljivosti iz prirodnih nauka.

“Izvođenje ovih eksperimenata može poslužiti djeci da se bliže upoznaju sa naukom i da steknu nova znanja i vještine koje će moći da primijene i u našoj školi, s obzirom da imamo opremljene laboratorije kada je u pitanju fizika, hemija, biologija”, rekao je Rovčanin.

On je uputio poziv svim osnovcima i srednjoškolcima da posjete ovaj događaj koji će i sjutra biti otvoren za javnost.

Naučnu ekspediciju sa oduševljenjem su dočekali i učenici Gimnazije “Miloje Dobrašinović”, a kako je kazala Magdalena Smolović, ovo je sjajna prilika da upotpune teorijska znanja koja su stekli na časovima fizike, hemije, biologije.

“U prilici smo da vidimo različite hemijske eksperimente, fizičke pristupe, laoboratorijske vježbe, kao I da se upoznamo sa svijetom robotike. Ovaj događaj posebno je važan za one koji imaju afinitete prema prirodnim naukama, kako bi produbili svoja znaja i pronikli u suštinu nauke”, rekla je Smolović.

Eksperimenti, prezentacije i interaktivni ogledi zainteresovali su i Mirka Đurišića, učenika četvrtog razreda Gimnazije “Miloje Dobrašinović” koji je od ranije imao interesovanja za nauku i da će poslije ovoga, uz dalja istraživanja, pronaći naučnika u sebi, kako i glasi sami moto ove manifestacije.

Nakon Bijelog Polja, ekspedicija je u Beranama 19. i 20. marta i Andrijevici 30. Marta, zatim slijede – Bar, Kotor, Cetinje, Danilovgrad i Nikšić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.