Prioriteti CG da sačuva dobar tempo razvoja i nastavi reforme na putu u EU
Đukanović i Ratas

Đukanović sa Ratasom

Prioriteti CG da sačuva dobar tempo razvoja i nastavi reforme na putu u EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Talinu sa predsjednikom vlade Estonije Jurijem Ratasom.

Đukanović je uz zahvalnost za gostoprimstvo istakao da je posjeta na najvišem nivou prilika da se veoma dobri odnosi sa Estonijom i kvalitetna međudržavna saradnja dodatno unaprijede i prošire.

On je zahvalio Estoniji što je bila prva zemlja sa kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose nakon obnove nezavisnosti i prva koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Danas su prioriteti Crne Gore kao najrazvijenije ekonomije na ZB, članice NATO i zemlje lidera u pregovorima sa EU, da sačuva dobar tempo razvoja i nastavi reforme na putu članstva u EU", kazao je Đukanović.

ukanoviRatas6

Đukanović i Ratas

Uz pozitivnu ocjenu novih tonova briselskih institucija iskazao je očekivanje za aktivniji pristup procesu proširenja i poziv za početak pregovora Sjevernoj Makedoniji  i Albaniji, što bi predstavljalo ohrabrenje za ZB i potvrdu da je ta politika živa. Na toj liniji zahvalio je Estoniji za kontinuiranu poziciju snažnog promotera integracije našeg regiona.

Đukanović je istakao zadovoljstvo visokim stepenom prijateljske podrške i razumijevanja u političkoj sferi, posebno u okviru NATO partnerstva - školovanju naših oficira na baltičkom vojnom koledžu i pristupanju Crne Gore NATO Centru izvrsnosti.

"Crna Gora i Estonija imaju prostor za intenziviranje ekonomske saradnje na osnovama razvojne politike naše drave i potrebe za transferom iskustava u poslovanju estonskih investitora", kazao je Đukanović.

On je predložio tješnje kontakte biznis zajednica i prezentaciju turističkih potencijala Crne Gore.

"Estonija je inspiracija za Crnu Goru na polju digitalizacije i sajber bezbjednosti", ocijenio je predsjednik Crne Gore uz interesovanje za razmjenu iskustava u vladavini prava imajući u vidu visoku poziciju Estonije u toj oblasti.

ukanoviRatas1

Đukanović i Ratas

Premijer Ratas je zahvalio Crnoj Gori za savezništvo u NATO, na pridruživanju centru izvrsnosti i za podršku bezbjednosti baltičkog regiona kroz učešće naših vojnika u okviru Ojačanog prisutsva. On je ukazao na snažnu podršku Estonije procesu pregovora Crne Gore sa EU uz želju da postanemo članica što prije.

"Estonija će podržati da se otvori poglavlje 8 i pomoći će u zatvaranju poglavlja", poručio je Ratas. 

On je optimista da će Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti zeleno svijetlo već u martu, uz uvjerenje da će Samit u Zagrebu predstavljati zamajac za šire sagledavanje politike proširenja.

Premijer Estonije je iskazao spremnost za punu saradnju i razmjenu iskustava u digitalnoj infrastrukturi, koja je značajna za kvalitetno upravljanje, ali i kvalitet života građana.

"Uz intenziviranje ekonomske saradnje dvije države imaju puno iskustava da podijele i na polju obrazovanja i pokretanja start-up-ova", poručio je premijer Ratas.

On je rekao da će mu biti čast da posjeti Crnu Goru u najskorije vrijeme na upućeni poziv njegovog crnogorskog kolege.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.