Očuvati i ojačati crnogorski nacionalni identitet
Marković sa DANU

Marković sa DANU

Očuvati i ojačati crnogorski nacionalni identitet

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se, u okviru inicijative Savez za Evropu, sa predstavnicima Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU), na čelu sa njihovim predsjednikom Sretenom Perovićem.

Marković je kazao da je važno okupiti društveni, naučni i politički potencijal oko pitanja važnih za proces evropskih integracija kako bi Crna Gora bila spremna za novi sadržaj politike proširenja i napravila snažan iskorak ka punopravnom članstvu u EU. 

“Želimo da kroz dijalog okupimo progresivne snage kako bi Crna Gora u punom kapacitetu bila demokratska i prosperitetna država”, kazao je Marković.

Predstavnici DANU su pozdravili inicijativu Savez za Evropu i dijalog koji se u okviru nje vodi. Naglasili su važnost očuvanja i snaženja crnogorskog identiteta, nacionalnog bića kao i crnogorskog jezika i kulture. Članovi DANU su istakli značaj očuvanja crnogorskog identiteta u procesu evropskih integracija. 

Na sastanku je razgovarano i o neophodnosti podizanja svijesti građana o državnom kontinuitetu, a razmijenjena su i mišljenja o vladavini prava koja podrazumijeva pravdu u opštim i pojedinačnim zakonskim aktima. Predstavnici DANU su istakli važnost rješavanja statusa Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. 

Osim premijera Markovića, sastanku su ispred Vlade prisustvovali ministarka nauke Sanja Damjanović i glavni pregovarač Aleksandar Drljević, a u ime DANU predsjednik Senata Čedomir Bogićević, akademici Zlatko Bulić i Goran Sekulović kao i književnik Sreten Vujović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.