Od sada građani Glavnog grada mogu putem aplikacije Kasper prijaviti nelegalno odložen otpad
Foto: PR Centar

Od sada građani Glavnog grada mogu putem aplikacije Kasper prijaviti nelegalno odložen otpad

"Kasper" je nova aplikacija za selekciju, prikupljanje i recikliranje otpada, zahvaljujući kojoj građani Glavnog grada od sada mogu efikasno da prijave nelegalno odložen otpad na javnim površinama. Projekat su realizovali „Čistoća“ i „Deponija“ Podgorice, u partnerstvu sa kompanijom „Amplitudo“ i Crnogorskim Telekomom.

 Oni su na današnoj konferenciji za medije, lansirajući aplikaciju, kazali da je besplatna, dostupna na Google Play i App store platformama i spremna za upotrebu, pozvavši sve građane da se uključe u sistemsko, a inovativno rješavanje problema zaštite životne sredine,prenosi PR Centar.

Aplikacija je osmišljena tako da korisnik na interaktivnoj mapi označava lokaciju za čišćenje i prijavu uz osnovne informacije šalje nadležnim službama. Po prijemu i verifikaciji, ekipe izlaze na teren i čiste neregularno odložen otpad, a građaninu šalju notifikaciju uz fotografiju očišćene lokacije. I pravni subjekti dobijaju mogućnost registracije putem aplikacije čime na efikasniji način mogu vršiti upravljanje ambalažnim otpadom kroz odvoz istog.

"Cilj je omogućiti efikasnije poslovanje gradskih servisa u oblasti upravljanja otpadom, bolju komunikaciju sa korisnicima i građanima na polju unaprjeđenja stanja urbane ekologije i afirmaciju ideje inovativne primjene pametnih gradskih rješenja", rekao je na konferenciji Andrija Čađenović, izvršni direktor „Čistoće“, dodajući da je ovo dio šire kampanje kojom će se Glavni grad, „Čistoća“ i „Deponija“ boriti sa rješavanjem problema zaštite životne sredine.

Posebnu pogodnost aplikacije predstavlja i mogućnost lociranja reciklažnih dvorišta, postavljenih na šest različitih lokacija u gradu, na kojima građani mogu odlagati pojedine vrste otpada bez naknade. „Kasper“ ih najbržom i najjednostavnijom rutom vodi do reciklažnog dvorišta najbližeg u odnosu na njihovu lokaciju.  

"Želimo da ova aplikacija pomogne u povećanju procenta selekcije ukupnog otpada na nivou Glavnog grada i centralne regije. Ali, vjerujemo da će ovo smanjiti i procenat sive ekonomije jer, nažalost, u našem okruženju postoji veliki broj ilegalnih trgovaca sekundarnom sirovinom, koji uz to uništavaju sredinu", rekao je Arsenije Boljević, izvršni direktor „Deponije“, podsjetivši da je sve veći broj savjesnih građana i kompanija koji vode računa o pravilnoj selekciji i odlaganju otpada.

Predstavnici Glavnog grada istakli su zadovoljstvo što su ovim projektom za kratak vremenski period uspjeli da ostvare značajne pomake u ovoj oblasti.

"Odlučili smo da sa partnerima učinimo još jedan korak dalje, u skaldu sa onim što omogućavaju moderne tehnologije. Ovo je samo jedan u nizu projekata koji sprovodimo", izjavila je Slađana Vujačić, zamjenica gradonačelnika Glavnog grada, podsjetivši da je jedan od njih i već pokrenut projekat izgradnje najsavremenijeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u ovom dijelu Evrope.

Predstavnik kompanije Amplitudo, Marija Drašković, iskazala je zadovoljstvo, ne samo št sada na tržište mogu da izađu sa još jednim globalno konkurentnim digitalnim prozivodom i daju veliki doprinos razvoju inovativnog ekosistema Crne Gore, već pruže i konkretan doprinos poboljšanju kvaliteta života sugrađana. Projekat je realizovan u partnerstvu sa Crnogorskim Telekomom.

"Aplikacija je nastavak projekta pametnog upravljanja otpadom, koji smo prošle godine započeli sa Glavnim gradom postavljanjem senzora za očitavanje nivoa otpada na pet lokacja u Podgorici. Ti senzori u realnom vremenu obavještavaju „Čistoću“ o popunjenosti kontejnera kako bi se optimizovao proces odvoženja otpada. „Kasper“ predstavlja drugu fazu projekta koji za cilj ima još lakšu i bržu razmjenu informacija između gradskih službi, klijenata i građana", kazao je Predrag Perković iz Crnogorskog Telekoma ističući da upravo ovaj projekat pokazuje na koji način pametna rješenja i pametne tehnologije mogu da unaprijede poslovanje  i upravljanje resursima, kako u državnim tako i u privatnim preduzećima.

„Kasper“ projekt podržala je, ulaganjem dijela finansijskih sredstava i Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Aplikacija se može preuzeti sa linka: https://bit.ly/2wMMb2c

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.