Perišić: Utiču na zaposlene da ne idu na litije, Ombudsman da reaguje
Svetislav Perišić

Kršenje prava na slobodu vjeroispovijesti

Perišić: Utiču na zaposlene da ne idu na litije, Ombudsman da reaguje

Tenzije u crnogorskoj javnosti bliže se usijanju, prije svega zbog sve glasnijih navoda da se u organima državne uprave, javnim preduzećima, pa čak i privatnim sektorima viši pritisak na vjernike da izlaze na Litije i samim tim krši osnovno ljudsko pravo, odnosno Pravo na slobodu vjeroispovjesti.

"Poslednjih dana se u medijima i na društvenim mrežama objavljuje veliki broj sadržaja, koji ukazuju na sumnju da se u organima državne uprave, javnim preduzećima i privatnom sektoru, pogotovo velikim trgovinskim lancima, različitim metodama utiče na zaposlene, kako bi se ograničilo njihovo pravo na slobodno izražavanje vjerskog opredjeljenja, koje je zagarantovano Ustavom Crne Gore", navodi Svetislav Perišić, predsjednik Srpske alternative.

Perišić poziva crnogorskog Ombudsmana, Sinišu Bjekovića da hitno ispita navode o pritiscima poslodavaca na zaposlene, koji učestvuju na litijama, koje se održavaju u znak protesta zbog nedavnog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravovremeno reaguje u skladu sa nadležnostima, te o svom postupanju što prije obavijesti javnost.

"Pravo na upražnjavanje vjere je jedno od osnovnih ljudskih prava i svaki vid djelovanja koji to pravo ugrožava, krajnje je neprihvatljiv za demokratsko društvo, kakvom naša zemlja teži", podsjećaju iz Srpske Alternative.

Perišić navodi da cijeni dosadašnji rad Ombudsmana, i da očekuje da institucija kojom on rukovodi reaguje u gore navedenom slučaju, da pokaže puni kapacitet i kao krucijalni dio sistema doprinese smirivanju tenzija u crnogorskom društvu.

Iz Srpske alternative navode da su ubijeđeni da su Litije legitimni izraz ogromnog nezadovoljstva pravoslavnih vjernika spornim Zakonom, te da se prisustvom na istim ne izražava nikakav politički stav, niti negira Crna Gora kao nezavisna država i sve njene tekovine.

"Srpska Alternativa, kao politička partija čiji je osnovni cilj zaštita prava srpskog naroda, očekuje da će ipak preovladati razum i da neće biti fingiranja dijaloga, već da će se tokom najavljenih pregovora ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko - primorske doći do kompromisnog rješenja, koje neće ugroziti pozicije države i crkve", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.