Milanović uklonio biste istorijskih ličnosti iz kabineta
Foto: KIGO.hr

Ispunio predizborno obećanje

Milanović uklonio biste istorijskih ličnosti iz kabineta

Novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović uklonio je biste hrvatskih istorijskih ličnosti iz predvorja kabineta na Pantovčaku, čime je ispunio obećanje iz predizborne kampanje u kojoj je govorio da bistama nije mjesto u predsjedničkoj kancelariji već u muzejima.

Kako je prenijela agencija Hina, biste znamenitih istorijskih ličnosti su sklonjene prošle nedjelje i odložene, dok se s muzejima i drugim institucijama razgovara o mogućnosti da im budu ustupljene, prenosi Beta.

U predvorju predsjedničkog kabineta nalazile su se biste Josipa Juraja Štorsmajera, kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Štrosmajerova bista biće vraćena Hrvatskoj akademiji nauka i umetnosti, koja je njen vlasnik, dok će ostale biste, inače u vlasništvu kabineta za sada biti spremljene na Pantovčaku.

"S muzejima i drugim kulturnim institucijama razgovaraće se o mogućnosti da im se biste ustupe, odnosno posude kako bi bile izložene i dostupne javnosti", potvrdili su Hini iz Ureda predsjednika.

Na Pantovčaku je bila i bista Josipa Broza Tita, a nju je na početku svoga mandata uklonila bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.