SNP: Izgraditi prihvatilište za djecu koja žive na ulici
SNP

SNP: Izgraditi prihvatilište za djecu koja žive na ulici

Glavni grad treba da izgradi prihvatilište za djecu koja žive i rade na ulici, kao bi im bila omogućena alternativa za sticanje prihoda, a da to nije prosjačenje, kazali su iz Socijalističke narodne partije (SNP).

U toj partiji smatraju da je, osim kaznene politike, koja bi spriječila zloupotrebu djece, to pitanje potrebno rješavati sistemski uz stvaranje servisa podrške koji bi poslužili za sklanjanje sa ulica.

„U tom smislu, Glavni grad treba da izgradi prihvatilište za djecu koja žive i rade na ulici, kao i da im omogući alternativu za sticanje prihoda, a da to nije prosjačenje“, kazali su iz SNP-a.

Oni su rekli da dok lokalna samouprava obećava realizaciju megalomanskih projekata kojima planira da Podgoricu pretvori u velegrad, prosjačenje u Glavnom gradu svakog dana je sve prisutnije, a ljude koji traže milostinju mogu se sresti na svakom ćošku.

Iz SNP-su a naveli da situaciju dodatno komplikuje to što ne postoji procjena broja djece koja žive na ulici, kao ni studije o uzrocima zbog kojih se nalaze u takvom stanju.

„Ne postoji ni strategija za rješavanje ovog problema, koja bi uzela u obzir i preporuke iz Posebnog izvještaja o dječjem prosjačenju u Crnoj Gori, koji je uradio Zaštitnik ljudskih prava i sloboda“, kazali su iz SNP-a.

Kako su naveli djelovanje Crvenog krsta i narodnih kuhinja pri Mitropoliji crnogorsko-primorskoj odavno nije dovoljno da bi podmirilo sve potrebe siromašnih sugrađana.

"Nije čudo što se mnogi okreću prosjačenju kako bi obezbijedili nekoliko eura dnevno da prežive", naveli su iz SNP-a.

Iz SNP -a smatarju da je naročito problematično i žalosno to što je prosjačenje sve prisutnije među djecom, koju nerijetko zloupotrebljavaju članovi porodice i druga lica.

„Na taj način, na djelu je grubo kršenje prava djece koja su garantovana kako Konvencijom UN o pravima djeteta, tako i brojnim domaćim zakonima“, kazali su iz SNP-a.

U SNP-a smatraju da lokalna samouprava Glavnog grada mora voditi računa o svakom svom građaninu, bez obzira na bilo koje svojstvo.

"Članovi naše zajednice koji se nalaze u tako teškoj materijalnoj situaciji da su prinuđeni da prosjače moraju biti pod posebnom pažnjom nadležnih organa", rekli su iz SNP-a.

Prema njihovim riječima, samo solidarnošću, tolerancijom i zalaganjem za jednakost šansi pokazaće da su društvo čiji su istinski temelji demokratija, poštovanje ljudskih prava i socijalna pravda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.