Presude Evropskog suda koštale državu 1,3 miliona eura
Valentina Pavličić

U proteklih 10 godina

Presude Evropskog suda koštale državu 1,3 miliona eura

Presude Evropskog suda za ljudska prava u proteklih 10 godina koštale su Crnu Goru 1,3 miliona eura, kazala je zastupnica Crne Gore pred sudom u Strazburu Valentina Pavličić.

“Ako pogledamo šta se dešava sa tim predstavkam vidimo da veliki broj tih predstavki u početnoj fazi bude odbačen, čak i 90 odsto”, navela je Pavličić.

Najveći broj pritužbi se, kako ističe, odnosi na pravično suđenje, dužinu trajanja postupka, izvršenje presuda...

"Za ovih deceniju državu su presude koštale 1,3 miliona eura, kako materijalne tako i nematerijalne odštete", kazala je Pavličić.

“Sve presude koje su donijete Vlada Crne Gore je izvršila u predviđenom roku”, navela je Pavličić.

Podsjetila je da Crna Gora ima visok procenat podnesenih predstavki po glavi stanovnika, što je kako dodaje, slučaj i ove godine.

“Između 90 i 95 odsto predstavki se odbaci u inicijalnoj fazi”, navela je Pavličić i dodala da naši građani moraju da znaju da Evropski sud nije redovan sud.

“Naši građani ne mogu da očekuju da će Evropski sud da riješi njihov problem”, kazala je Pavličić.

Ove godine naši građani su podnijeli 428 predstavki, od čega su veliki broj žalbe majki sa troje i više djece.

“Mi znamo da su te predstavke već odbačene u inicijalnij fazi”, navela je Pavličić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.