Poslije 19 godina počelo povlačenje američkih trupa iz Avganistana
Foto: EPA

Poslije 19 godina počelo povlačenje američkih trupa iz Avganistana

Američke vojne trupe ubrzano napuštaju svoje položaje u Avganistanu kao dio sporazuma Sjedinjenih Američkih Država i talibana o miru u toj zemlji, prenose strani mediji.

U razgovoru za AP neimenovani američki zvaničnik potvrdio je da su započeti koraci u povlačenju, te da će po planu broj američkih trupa sa 13.000 biti smanjen na 8.600.

Prema postignutom mironom sporazumu, proces povlačenja trupa mora početi deset dana od potpisivanja, što je bilo 29. februara.

Ministar odbrane Mark Esper odobrio je povlačenje trupa 2. marta.

Kada nivo trupa bude 8.600, usloi u zemlji će biti preispitani prije nego što se vojnici potpuno povuku.

SAD i talibani potpisali su mirovni sporazum sa ciljem da se okonča rat u Avganistanu, koji traje već 19 godina.

SAD će, kako je predviđeno sporazumom, početi sa povlačenjem vojske u zamjenu za obavezivanje talibana da će Avganistan prestati da bude uporište terorističkih napada.

Američka vojska izvršila je invaziju na Avganistan nakon terorističkih napada Al Kaide na američkom tlu 11. septembra 2001.

Talibani su tada podržali Al Kaidu i Osamu bin Ladena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.