Foto: Opština BP

Smolović ocijenio

"Stabilizacijom i povećanjem prihoda stvorili su se uslovi za veća socijalna izdvajanja"

U multimedijalnoj sali, danas je održana sjednica Socijalnog savjeta Opštine Bijelo Polje, na kojoj su bili prisutni i članovi nacionalnog Socijalnog savjeta Vukašin Zogović predsjednik, kao i potpredsjednici Kemal Purišić, Ministar rada i socijalnog staranja i Predrag Mitrović, predsjednik Unije poslodavaca.

Na dnevnom redu bila je tema “Razmjena iskustava i dobre prakse u radu lokalnog i državnog socijalog savjeta”, a sjednicu je vodio Milenko Marković, predsjednik opštinskog Socijalnog savjeta.

"Na sjednici su predstavnici socijalnih partnera – Opštine, poslodavaca i sindikata u razgovoru sa članovima nacionalnog Socijalnog savjeta postigli visok stepen saglasnosti o načinu i funkcionisanju savjeta koji treba dalje unapređivati sa ciljem prevladavanja izazova i produbljivanja razumijevanja i partnerstva među socijalnim partnerima", saopšteno je iz Opštine Bijelo Polje.

Gostima se obratio predsjednik Petar Smolović, koji je kazao da Opština ima izuzetnu saradnju sa Socijalnim savjetom, koji predstavlja važan činilac prilikom donošenja odluka na lokalnom nivou, ali i da Opština uvijek uvažava preporuke i savjete ovog tijela.

"Stabilizacijom i povećanjem prihoda, stvorili su se uslovi za veća socijalna izdvajanja, pa su sredstva od ušteda u budžet usmjerili na socijalna davanja: naknade za novorođenčad, besplatne udžbenike za đake do 4 razreda i studentske stipendije” – kazao je Smolović  i podsjetio da je Opština dva puta smanjivala po 5 % plate funkcionerima, dok su u prošloj godini plate radnicima sa najmanjim zaradama uvećane za 30%.

ss2

Smolović je rekao da Bijelom Polju treba efikasna lokalna uprava, a jedan od prvih koraka koji smo napravili jeste ukidanje više od 40 taksi, dok u narednom periodu planiramo uvođenje e-uprave čime želimo da unaprijedimo rad opštinske administracije i olakšamo građanima i privredi.

Purišić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je danas u Bijelom Polju, kako bi mogao da podijeli iskustva u radu Socijalnog savjeta.

“Mi smo ustanovili jednu praksu, da svi propisi, sve odluke i zakone koje kandidujemo na sjednice Vlade Crne Gore, obavezno idu na Socijalni savjet. Zato smo i važne zakone koji uređuju oblast radnih odnosa donijeli uz saglasnost svih u savjetu” – kazao je Purišić uz podsjećanje da je zbog takve prakse, Zakon o radu usvojen bez prigovora i protesta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.