Plantaže izmirile poreski dug prema državi
Ilustracija

Uplatom 3,3 miliona eura

Plantaže izmirile poreski dug prema državi

Kompanija “13 jul - Plantaže” je uplatom 3.300.000 eura, izmirila sve svoje poreske obaveze i na današnji dan nema dug prema Poreskoj upravi po bilo kom osnovu.

U saopštenju Plantaža navodi se da su na ovaj način izmirile sve obaveze proistekle iz programa reprogramskog duga i time su zaslužile da se nađu na Bijeloj listi poreskih obveznika Crne Gore.

"Sve poreske obaveze kompanije “13 jul-Plantaže” izmirene su iz tekućih sredstava poslovanja. Ovo je jasan odgovor svima koji su iz ličnih, partijskih i drugih interesa, prosto zlonamjerno, medijski špekulisali i pokušavali da relativizuju očigledne uspjehe Plantaža. Uspjehe Plantaža su relativizovali jednako oni iznutra i oni spolja, koji su izvjesno medijski mešetarili nad sudbinom ove Kompanije koja je izgradila najveći crnogorski brend, snažno pozicioniran na svjetskom tržištu, na kojem ostvaruje izuzetne poslovne rezultate, kako kroz veličanstvenu žetvu preko 800 najvećih odličja i ocjena kvaliteta proizvoda osvojenim na prestižnim svjetskim takmičenjima, tako i kroz širenje prodajne mreže na tržištima preko 40 zemalja", navodi se u saopštenju Plantaža.

Iz Plantaža napominju da je u poslednjih desetak godina bilo velikih problema kako oni napominju najviše objektivne prirode.

"Velika ekonomska kriza, koja je počela 2008. godine, je Plantažama donijela velike probleme, s obzirom da se radi o Kompaniji koja globalno posluje i realizuje proizvode u preko 40 zemalja širom svijeta. Veliki udar na ovu Kompaniju je bio i 2016. godine kada joj je zabranjen uvoz na tržiste Rusije, koje je bilo strateški važno i najperspektivnije tržište, na kojem se realizovalo godišnje i do 5 miliona eura vrijednosti proizvoda. Čak dvije berbe, u poslednjih pet godina (2014 i 2019), su znatno uticale na smanjenje ubranih količina vinskog i konzumnog grozdja kao i breskve", objašnjavaju iz Plantaža.

Plantaže ističu da poslednjih godina imaju značajno veću i agresivniju konkurenciju u vinskom svijetu koja je takođe značajno otežala poziciju koju je ova firma imala. Menadžment ističe da pored svih ovih ogromnih problema zahvaljujući spremnosti ukupnog kolektiva i upravljačkog dijela firme mnogi problemi su prevaziđeni. Kompanija je kako oni napominju uprkos svemu ostvarila veoma dobre rezultate, a svo ovo vrijeme redovno isplaćuje zaradu za, u prosjeku, 1.200 zaposlenih.

Oni su takođe istakli činjenice da nemaju ni jedan euro od državnih subvencija.

"U budžet države i lokalne uprave, po raznim osnovama, u posljednjih deset godina uplaćeno je oko 93 miliona eura, dok je od početka 2008. godine do danas uplaćeno oko 110 miliona eura. U prosjeku, na godišnjem nivou to iznosi oko 10 miliona eura. U periodu od 2008. godine do danas ubrano je 242,5 mil. kg vinskog i stonog grožđa, 14 mil. kg breskve, proizvedeno 183,4 miliona flaša vina i rakija, podignuto 700 ha novih zasada vinograda i 47 ha voćnjaka  i ostvareno 379 mil. € prihoda", podaci su iz saopštenja.

Ono što je od krucijalnog značaja za kompaniju je to što Plantaže značajna sredstva investiraju u proizvodno-prerađivačke kapacitete. Poslednjih 10 godina uloženo je čak preko 40 miliona eura. Takođe, iz Plantaža su naglasili da su sve ogrenavedene investicije planirane i predstavljaju odgovor zahtjevima modernog tržišta, a samim tim i cilja da se Plantažu učvrste na vrhu kompanija koje se bave proizvodnjom vina.

"Ovom prilikom se Plantaže zahvaljuju svim lojalnim članovima Kompanije, kao i svim vjernim potrošačima i iskrenim prijateljima Plantaža koji su vjerovali ovoj Kompaniji i pomogli da i danas Plantaže budu jedan od najvećih crnogorskih brendova sa kojim se Crna Gora može ponositi svugdje u svijetu. Poslovna politika kompanije "13.jul-Plantaže" i u narednom periodu biće usmjerena na dugoročan stabilan rast i razvoj, ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata i učvršćivanje njenog liderskog položaja kao najglobalnije kompanije u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.