Amfilohije na litiji u PG: Ovdje nema ni četnika ni partizana
Foto: MCP

Narod na litijama čuva one svetinje koje su mu preci ostavili

Amfilohije na litiji u PG: Ovdje nema ni četnika ni partizana

"Narod koji se sabira na litijama je izvorni narod Crne Gore koji nastavlja djelo svojih predaka, i čuva one svetinje koje su mu preci ostavili, a glas naroda je glas Božiji”, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorskim Amfilohije ispred Skupšine Crne Gore gdje je večeras u toku litije ulicama glavnog grada, poslije pročitanog Jevanđelja, uznio molitve za grad, poslanike, predsjednika Crne Gore, Podgoričane, narod Božiji, posebno za djecu.

Mitropolit je sa Episkopom dioklijskim Metodijem predvodio litiju od više desetina hiljada vjernog naroda među kojima je šezdesetak univerzitetskih profesora, javlja Mitropolija crnogorsko primorska.

U obraćanju sabranima vladika Amfilohije je ocijenio da ovaj narod nije protiv države jer je to njegova država bila i ostala i to treba svi da znaju, pa i oni koji sebe poistovjećuju sa državom:

“Država je naša, naši preci su ugrađeni u nju, njenu pravdu, istinu i dobrotu, u njenu kulturu i u njenu vjeru prije svega i iznad svega. Zato ne treba niko da se boji od ove djece koja su sabrana oko ove svetinje”, kazao je Amfilohije.

viberslika20200308184429

Podsjetio je na sva stradanja ovog naroda naročito tokom i poslije Drugog svjetskog rata i naglasio da litije i narod prevazilaze te sukobe i bratomržnju.

Posebno je istakao da ovdje nema ni četnika ni partizana, i da su ovo potomci i jednih i drugih, "koji hoće da budu braća, našta ih je prizvao Gospod":

“Da se pomire jedni sa drugima, da oproste jedni drugima, i to je ono što ovaj narod traži i od predsjednika i od Skupštine Crne Gore, da spasu Crnu Goru od izgubljenog obraza bezakonjem ovog zakona koji ugrožava biće ovog naroda”, besjedio je Amfilohije.

Dodao je da je to bezakonje probudilo vjeru u narodu, što je po njegovim riječima veliki dar i znak.

Prethodno je u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja služen moleban.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.