Osmomartovski marš u PG: Državne inistitucije da se više angažuju na poboljšanju položaja žena
Foto: Anadolija

Osmomartovski marš u PG: Državne inistitucije da se više angažuju na poboljšanju položaja žena

Tradicionalni marš povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, održan je danas u Podgorici.

 Oko stotinu građana, predstavnika ženskih organizacija i civilnog sektora, prošetali su centrom Podgorice, uz zvuke bubnjeva i noseći transparente, kako bi ukazali na položaj žena u Crnoj Gori.

Izvršna direktorka Centra za ženska prava Maja Raičević kazala je da se žene u Crnoj Gori suočavaju sa problemima nezaposlenosti, siromaštva i neadekvatnim uslovima rada.

"Žene u Crnoj Gori se suočavaju sa diskriminacijom na radnom mjestu, baš kao i sa nasiljem. Mislim da u tom dijelu ima još mnogo da se radi i puno je prostora da se stanje unaprijedi", kazala je Raičević, javlja Anadolija.

Ona je pozvala državne inistitucije da se više angažuju na poboljšanju položaja žena u Crnoj Gori, jer je, kako tvrdi, napredak u toj oblasti spor. Raičević je upozorila da žene moraju ravnopravno sa muškarcima učestvovati u javnim procesima.

"Državne institucije moraju biti mnogo proaktivnije i sa mnogo više razumijevanja za svakodnevne probleme žena. Sve njihove akcije se moraju bazirati na tome da se popravi kvalitet života žena i da im se omogući da ravnopravno učestvuju u procesima odlučivanja", kazala je Raičević, prenosi Anadolija.

Peti osmomartovski marš održan je pod sloganom "Mrš fašizmu", a kao i prethodnih godina, organizovali su ga Centar za ženska prava i "Anima". Marš je završen polaganjem cvijeća na spomenik "Partizanu borcu" na Gorici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.