Za promotere srpskog identiteta četiri miliona eura
Foto: Pobjeda

Srbija izdvojila

Za promotere srpskog identiteta četiri miliona eura

Država Srbija je u protekloj deceniji za očuvanje identiteta Srba u Crnoj Gori iz budžeta isplatila gotovo četiri miliona eura. Ovaj iznos se odnosi samo na javno dostupne podatke, piše Pobjeda.

Udruženja Srba iz Crne Gore za taj novac trebalo je da promovišu: očuvanje srpskog jezika, ćiriličnog pisma, srpskih pisaca i običaja, značajnih datuma za istoriju Srbije, guslarske tradicije, štampanje knjiga i učenje istorije.

Najviše novca Vlada Srbije je izdvojila za gradnju Srpske kuće i to 3,4 miliona iz budžetske rezerve. Srpska kuća je otvorena 15. februara prošle godine, a u njoj su smješteni Matica srpska, Institut za srpsku kulturu, Srpski nacionalni savjet, Udruženje književnika srpskog naroda, Srpska televizija, Srpski radio, novine, portali, Srpski kulturni centar i druge ustanove.

Dodatnih 54.000 eura Vlada Srbije je obezbjedila za brojne projekte promovisanja srpskog identiteta u Crnoj Gori.

Novac za te poslove dobili su Srpska televizija, portal IN4S, Matica srpska u CG, radio Svetigora, Mitropolija Crnogorsko primorska, Društvo za ravnopravnost i teleranciju ali i fudbalski klub “Obilić” iz Herceg Novog kao i Eparhija budimljansko–nikšićka, Udruženje srpskih domaćina…

Javne tajne

Konkurse za projekte očuvanja srpskog identiteta u regionu raspisuju Uprava za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije jednom godišnje. Iako se možda čini da suma od 540 hiljada eura nije velika suma, jer je raspoređena na veliki broj udruženja – radi se samo o javno dostupnim podacima.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je “Pobjedi” dostavilo zbirne podatke o finansiranju udruženja Srba u Crnoj Gori od 2010. do 2019. godine.

“U tom periodu ukupno je isplaćeno 7.590.000 dinara plus 42.000 eura što je 12.610.000 ili oko 107.000 eura”, stoji u odgovoru Ministarstva kulture i informisanja.

Gledano po godinama najviše novca udruženja su dobila 2012. godine 21.400 eura, a najmanje 2013. godine skoro 2.000 eura. Međutim, uvidom u konkurse ista udruženja Srba su u jednoj godini novac dobijala i od Ministarstva kulture i informisanja i od Uprave za dijasporu s tim što je novac na konkursima Uprave za dijasporu mnogo veći.

Pare od konkursa

Ministarstvu spoljnih poslova Srbije – kabinetu ministra smo 27. februara uputili četiri pitanja u vezi sa finansiranjem udruženja Srba u Crnoj Gori: koliko udruženja finansiraju, na koji način, kada je prvi put uvedeno finansiranje, da li se vrši kontrola finansiranja, ali odgovore nismo dobili.

Na sajtu Uprave za dijasporu na konkursima za finansiranje projekata Srba u regionu od 2013. do 2019. godine udruženja Srba iz Crne Gore dobila su oko 430.000 eura.

Najviše novca 26 udruženja iz Crne Gore dobilo je 2014. godine 105 hiljada eura, a najmanje para dobili su 2016. godine 20.000 eura što je podelilo 11 udruženja.

Kada se radi o medijima, za pomenuti vremenski period, najviše novca dobila je Srpska televizija oko 16.000 eura i portal IN4S oko 12.000 eura. Mitropolija crnogorska primorska je za manastire Praskvica i Sv. Arhangela Mihaila i radio Svetigora dobila oko 17.000 eura, dok je Eparhija budimljansko-nikšićka dobila oko 2.500 eura.

Matica srpska u CG je dobila najviše novca: za sedam godina od Uprave za dijasporu dobila je oko 77.000 eura, a fudbalski klub “Obilić” iz Herceg Novog 12.000 eura.

Društvo za ravnopravnost i toleranciju na konkursima za promociju informativnog tv i radio programa dobilo je oko 32.000 eura, a Udruženje srpskih domaćina oko 10.000 eura za razne guslarske pripredbe.

Zanimljivo je da udruženja Srba iz Crne Gore godišnje dobijaju jednu petinu od ukupne sume novca sa konkursa na kojem učestvuju i udruženja Srba iz: Slovenije, Hrvatske, BiH, Mađarske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Albanije i neka udruženja iz Srbije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.