URA bojkotuje izbore u Tivtu
Foto: URA

URA bojkotuje izbore u Tivtu

Građanski pokret URA neće učestvovati na izborima u Tivtu koji će biti održani 5. aprila, odlučeno je na sjednici tivatskog Odbora te stranke.

Oni su pozvali opoziciju da "prestanu sa davanjem legitimiteta kriminalu, krađi i korupciji na izborima u Crnoj Gori".

URA neće učestvovati na izborima u Tivtu zbog, kako su kazali, uslovi za slobodne, demokratske fer i slobodne izbore ne postoje ni u tom gradu ni na državnom nivou.

Iz te stranke su podsjetili da je ranije Predsjedništvo Građanskog pokreta URA odboru u Tivtu sugerisalo da se na lokalne izbore ne izlazi jer uslovi za to ne postoje i gori su od onih koji su bili 2016. godine, na prethodnim izborima.

„Kao decentralizovana partija ostavili smo krajnju odluku našem lokalnom odboru u Tivtu i oni su odlučili da ne izlaze na izbore. Imaju našu potpunu podršku za takav potez“, naveli su iz Građanskog pokreta URA.

Oni su kazali da je u lokalnog odbora URA u Tivtu zaključeno da bojkotuju izbore jer ne žele da daju legitimitet krađi i prevarama vladajućih partija na lokalu.

Ocjenjuje se da su uslovi za održavanje izbora su mnogo gori u odnosu na 2016. godinu, jer se u javnosti pojavilo bezbroj afera koje potpuno delegitimišu vladajuće partije na lokalu i u državi.

"Bez epiloga takvih afera u Crnoj Gori nema slobodnih izbora i ne treba im davati legitimitet. Izborno zakonodavstvo nije unaprijeđeno, a većina institucija koje trebaju da nadgledaju i sprovode izborni proces (ASK, Državna izborna komisija, Vrhovno državno tužilaštvo), trenutno su u v.d. stanja“, smatraju u tivatskom Odboru Građanskog pokreta URA.

URA, kako su rekli, čvrsto drži prncipe, zbog toga i poštuju Sporazum za budućnost koji su potpisali pred građanima, a koji je "zaboravljen od većine opozicionih partija".

Oni su kazali da je URAjedina partija koja je u potpunosti ostala u bojkotu državnog parlamenta, pa nema nikakav problem da bude i jedini koji će bojkotovati izbore u Tivtu.

"Treba da se izborimo za fer i demokratske opšte izbore, dakle na svim nivoima u jednom danu i temeljnu reformu izbornog zakonodavstva. Davanjem legitimiteta ovakvim izbornim procesima u režiji DPS-a i njegovih satelita aminujemo krađu, lopovluk, kriminal i korupciju kao zvaničnu državnu politiku“, istakli su iz Građanskog pokreta URA.

U toj stranci su, kako su naveli, svjesni da bojkot ne može dati rezultate ako u njemu ne učestvuju sve relevantne opozicione grupacije.

Iz Građanskog pokreta URA su poručili da im, ukoliko kolege iz opozicije odluče da nastupe na izborima u Tivtu, oni neće praviti opstrukcije i nećemo voditi kampanju aktivnog bojkota.

Kako su kazali prepustiće njihovim simpatizerima i članovima da procijene da li će izaći na izbore i podržati neku građansku opciju ili će bojkotovati izbore.

"One kolege iz opozicije koje odluče da nastupe na izborima preuzimaju na sebe odgovornost za njihov ishod i sudbinu dalje borbe oko temeljne reforme izbornog zakondavstva", zaključili su iz Građanskog pokreta URA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.