Raste broj zaraženih i preminulih od koronavirusa
Ilustracija

Raste broj zaraženih i preminulih od koronavirusa

Prema najnovijim podacima, u svijetu je od korona virusa preminulo 3.400 osoba, dok je zaraženo više od 102.000, od čega je i dalje najveći broj slučajeva zabilježen u Kini. Osim Kine, veliki broj zaraženih imaju Južna Koreja, Iran, Italija i Japan.

Broj oboljelih u Evropi se udvostručio u poslednja tri dana. U petak je potvrđeno 7.300 zaraženih osoba.

U Italiji je u poslednja 24 sata umrlo 36 osoba od novog koronavirusa, a do sada su ukupno preminule 233 osobe, dok se broj zaraženih popeo na 5.883, saopštile su tamošnje vlasti novi bilans.

Zaražen je i jedan od lidera opozicije u toj zemlji.

"Dakle stiglo me je… i ja imam koronavirus. Naravno poštujem sve protokole predviđene za tu situaciju. Osjećam se dobro i mirno sjedim u svojoj kući u izolaciji", kaže Nikola Zingareti, predsjednik Demokratske partije Italije.

Austrija je privremeno zabranila direktne letove za Iran i Južnu Koreju, ali i pogođene regione u Italiji.

"Vjerovatno da, iako nemamo precizne informacije o stanju virusa u Africi i Južnoj Americi... da ako bismo imali isti nivo testiranja i tamo, vjerujem, da bi bili ispunjeni tehnički kriterijumi za proglašenje pandemije", kaže dr Derek Gaterer, virusolog sa Univerziteta Lankaster.

Svjetska zdravstvena organizacija najavila je novi plan za strategije istraživanja i razvoja vakcine protiv virusa COVID-19. Usporavanje epidemije spašava živote, i kupuje vrijeme za istraživanje i razvoj vakcine, istakao je prvi čovjek SZO.

"Do sada je Svjetska zdravstvena organizacija primila prijave za odobravanje 40 dijagnostičkih testova, 20 vakcina je u razvoju, a mnoga klinička ispitivanja terapija su u toku", izjavio je direktor SZO Tedros Gebrejsus.

21 osoba na kruzeru "Grand princes", kojem nije dozvoljen ulazak u zaliv San Francisko, pozitivna na koronavirus. Brod biti upućen u "nekomercijalni" dio luke gdje će svi putnici i članovi posade biti testirani.

Predsjednik Tramp rekao je da bi više volio da putnici ostanu na kruzeru, ali će, kaže, prepustiti njima da donesu odluku o tome.

I Američko-izraelski savjet za javne poslove saopštio je da su najmanje dvije osobe koje su prisustvovale konferenciji u Vašingtonu 1. marta pozitivne na virus.

 

Izvor: N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.